Nordmann pågrepet i Jemen

Frilansjournalist og student fra Bømlo anholdt av regjeringsstyrker.

Publisert Publisert

PÅGREPET I JEMEN: Raymond Lidal, her i et bilde fra 2011. Foto: Privat

Lidal, som kommer fra Bømlo, skal ha blitt pågrepet natten mellom 28. og 29. mars i Jemens hovedstad Sana’a.

Regjeringsstyrker skal ha arrestert 28-åringen mens han filmet i Sana’a. Landet er de siste månedene blitt kastet ut i en borgerkrigslignende tilstand.

— Utenrikstjenesten er kjent med at en norsk borger skal være anholdt i Jemen. Etter det vi kjenner til, ble han anholdt av jemenittiske myndigheter i Sana'a, sier Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet.

Studentvisum

Lidal skal ha blitt pågrepet fordi han oppga å være journalist - men hadde studentvisum.

UD følger opp saken gjennom ambassaden i Riyadh, Saudi-Arabia, siden Norge ikke har noen fast, diplomatisk tilstedeværelse i Jemen.

— Vi har i vår kontakt med myndighetene i Jemen gjort det klart at de er fullt og helt ansvarlig for liv og helse til den norske statsborgeren så lenge han er i deres varetekt, sier Andersen.

Raymond Lidal har tidligere jobbet for blant annet NRK. Han har også jobbet for Bergens Tidende i Jemen, der han fortalte om hvordan Shaimaa Yusufs nye liv var etter tvangsutsendingen av henne og familien.

Shaimaa (10) er blitt symbolet på lengeværende barn som er blitt sendt ut av Norge.

Fraråder alle reiser

I januar fikk Lidal stipend fra Fritt Ord for å skrive bok om Jemen. Han har over flere år tilbrakt mye tid i landet.

Andersen sier at Utenriksdepartementet har kontakt med de pårørende.

— Norske myndigheter har svært begrensede muligheter for å yte bistand til nordmenn som oppholder seg i Jemen og har lenge frarådet alle reiser til eller opphold i landet. Den rådende situasjonen i Jemen gjør det også ekstra vanskelig å få bekreftet informasjon i saken, sier Andersen, som er kommunikasjonssjef i UD.

Lidal skal være i relativt god behold, med tilgang til medisiner.

Publisert