Osama bin Laden unnslapp hittil ukjent angrep

USA har jaktet på Osama bin Laden siden 1999. For tre år siden unngikk Al-Qaida-lederen å bli drept i et amerikansk angrep.

FIENDE NR. 1: Osama bin Laden, grunnleggeren og lederen av terrornettverket al-Qaida, unnslapp et amerikansk angrep i 2007.
  • Elisabeth Rodum
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Natt til mandag slo amerikanske spesialstyrker til mot et boligkompleks i den lille byen Abbottabad en to timers biltur nord for hovedstaden Islamabad i Pakistan. Etter 35-40 minutter var angrepet over, og verdens mest ettersøkte terrorist død.

Men amerikanerne har også tidligere slått til mot terrorlederen i lignende operasjoner uten å lykkes.

Forrige gang en amerikansk president trodde han var i ferd med å få tak i Osama bin Laden var sensommeren 2007, skriver The New York Times.

Terrorlederen slapp den gang unna en hittil ukjent operasjon mot Al-Qaida.

Terrorangrepet 11. september mot New York og Washington ble sentral for hele Bushs presidentperiode. Men det var ikke han som til slutt fikk gleden av å kunngjøre at bin Laden var tatt og drept.

Flere etterretningsrapporter viste i 2007 at en rekke toppfolk og fotsoldater fra Al-Qaida og Taliban var i ferd med å møtes i Tora Bora-regionen i Afghanistan, og det kom signaler om at Osama bin Laden ville reise fra gjemmestedet sitt i Pakistan for å delta på møtet.

— Vi trodde vi hadde nummer 1 (hovedfienden red. anm.) på denne siden av grensen. Det var den beste informasjonen vi hadde hatt om ham på lenge, sier en fremtredende militær kilde til avisen.

Amerikaneren planla en stor militæroperasjon for å ta Al-Qaida-toppen, noe som inkluderte langdistanse bombefly, angrepshelikoptre, artilleri og kommandosoldater, som alle var klare til å trenge inn i de fjellrike områdene langs grensen mellom Pakistan og Afghanistan, ifølge militære kilder.

bin Laden ikke til stede

Men da de rundt seks B-2 Stealth-flyene var kommet halvveis på den 500 mil lange reisen mot målet, ble spesialsoldatene beordret tilbake til den hemmelige basen i Det indiske hav. Det ble reist tvil om informasjonen vedrørende bin Ladens tilstedværelse på møtet stemte, og det ble uttrykt bekymring over at sivile kunne bli rammet av bombene.

Et mindre og mer presist angrep ble i stedet iverksatt, og flere militante terrorister skal ha blitt drept i angrepet, skriver avisen. Dette angrepet er tidligere ikke blitt avslørt for offentligheten.

Men Al-Qaidas grunnlegger og frontfigur var ikke til stede på møtet i de afghanske fjellene.

I Det hvite hus var skuffelsen enorm, ifølge tidligere president George W. Bushs rådgivere. Bush-administrasjonen mistet kanskje sin siste sjanse til å få tak i bin Laden, som hadde vært USAs hovedfiende siden invasjonen i Afghanistan i 2001.

Bitre erfaringer

Erfaringene fra den mislykkede operasjonen i 2007 må ha stått sentralt da Obama-administrasjonen slo til mot Osama bin Laden i den lille pakistanske byen Abbottabad 10 mil nord for Islamabad natt til mandag denne uken.

Informasjonen om angrepet i 2007 baserer seg på intervjuer med tidligere offiserer og medlemmer av Bush-administrasjonen, som deltok i planleggingen av operasjonen, under forutsetning av anonymitet, ifølge avisen.

Fjellene i Tora Bora består av mange huler, og noen av disse ble benyttet av mujahedin-krigere, som kjempet mot den sovjetiske invasjonen av Afghanistan, og som så kjempet mot hverandre i den følgende borgerkrigen. Disse krigerne ble finansiert, bevæpnet og opplært av USA.

Taliban var med på å skjule Osama bin Laden og hans tilhengere i mange år da islamistene hadde kontroll over store deler av Afghanistan. De kan da ha samarbeidet tett med Al-Qaida. Men der Taliban fører en mer lokalt geriljakrig for å vinne tilbake makt i både Afghanistan og Pakistan, arbeider Al-Qaida i en global målestokk.

Publisert: