Donald Trump forplikter USA til NATOs artikkel 5

USAs president Donald Trump forplikter USA til NATOs artikkel 5, som sier et angrep på én skal anses som et angrep på alle.

Publisert: Publisert:

Donald Trump holdt fredag en felles pressekonferanse med Romanias president Klaus Werner Iohannis. Da han tok imot spørsmål etterpå, ble han grillet om tidligere FBI-sjef James Comeys knusende kritikk. Foto: AP / Andrew Harnik / NTB scanpix.

NTB

Det er første gang Trump i klare ordelag har bekreftet at USA står ved artikkel 5 i NATO-pakten.

– Jeg forplikter USA til artikkel 5. Vi er absolutt der for å beskytte, sa Trump under en felles pressekonferanse med Romanias president Klaus Iohannis i rosehagen utenfor Det hvite hus fredag.

Det skapte usikkerhet blant allierte da Trump unnlot å forplikte seg til kollektivt forsvar i forbindelse med NATO-toppmøtet i mai.

USAs president nevnte ikke artikkel 5 under besøkene i Europa i slutten av mai. Møtene var preget av konflikter mellom Trump og USAs vestlige allierte, og Tysklands statsminister Angela Merkel vakte oppsikt med dårlig skjult kritikk av presidenten.

– Tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre, er til en viss grad forbi, det er det jeg har erfart de siste dagene, sa Merkel.

Publisert: