Minst 37 drept i eksplosjon i Ankara

Minst 37 personer er drept og 125 er såret i en eksplosjon sentralt i Tyrkias hovedstad Ankara.

SÅREDE: Mennesker bærer vekk en av de sårede etter eksplosjonen i Ankara søndag kveld.
SÅRET: En av de sårede blir båret vekk fra åstedet i sentrum av Ankara søndag kveld.
BILBRANN: En bil står i fyr i sentrum av Ankara etter eksplosjonen søndag kveld.
EKSPLOSJON: Bilvrak og sårede mennesker ligger i gatene i Ankara søndag kveld, etter at en bil skal ha eksplodert.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Tyrkias helseminister bekrefter at 37 personer er drept og 125 personer såret, av dem 19 alvorlig, i bombeangrepet i Ankara søndag kveld.

I alle fall en eller to av de døde er gjerningsmennene bak angrepet, ifølge helseministeren Mehmet Muezzinoglu.

Tyrkiske myndigheter mener funn på stedet peker mot at det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK står bak angrepet.

– Etter hva vi så langt har funnet, tyder det på at dette angrepet har blitt gjennomført enten av PKK eller en organisasjon knyttet til dem, sier en offentlig tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters søndag kveld.

Tyrkiske medier meldte først at eksplosjonen kom etter at en bil kolliderte med en buss, men dette er senere endret til at det var en bil som eksploderte like ved et busstopp, melder den statlige kringkasteren TRT. Flere biler i nærheten skal ha tatt fyr etter detonasjonen.

UTBRENT: Nødetater jobber på åstedet der en bil skal ha eksplodert i Ankara.

Søndag har det også vært et angrep i Elfenbenskysten:

Les også

16 personer ble drept

Mellom to busser

Lokale medier meldte søndag kveld om at bomben ble utløst mellom to busser som sto ved siden av parken. Bilen skal ha kjørt inn i den ene av bussene bakfra.

– Vi var omtrent 40 personer i bussen. Bussen senket farten, en bil kjørte forbi oss og «bang» så eksploderte den, sier 28 år gamle Dogan Asik til nyhetsbyrået AP. Han var inne i en fullsatt buss da eksplosjonen ble utløst, men slapp unna med skader i ansiktet og en arm.

Ved 19.30-tiden søndag kveld bekreftet Ankaras guvernør at det var en selvmordsbomber i en bil som sto bak eksplosjonen. Ingen hadde da tatt på seg skylden for aksjonen, selv om myndighetene mener det er PKK som står bak.

Det kurdiskvennlige Demokratisk folkeparti (HDP) gikk søndag kveld ut med et kunngjøring om at det fordømte angrepet og at medlemmene «delte den store smerten sammen med resten av samfunnet». Uttalelsen vakte, følge nyhetsbyrået AP, oppsikt fordi partiet har blitt beskyldt for å være tause i forhold til PKKs voldsbruk.

Eksplosjon og skudd

Det ble tidlig meldt om at fem personer var blitt drept, men tallet ble raskt oppjustert til 25 døde. Kort etter meldte CNN Türk at ytterligere to personer døde av skadene på vei til sykehus og antallet døde økte til 27. Utover kvelden steg antallet døde til 32.

Eksplosjonen skjedde like ved den travle Kizilay-plassen, ved Güven-parken sentralt i den tyrkiske hovedstaden. Det travle shoppingområdet er også et knutepunkt for kollektivtransport. Mange bussruter har stoppesteder rundt parken og en stor metrostasjon er plassert i området.

Også skudd ble hørt etter eksplosjonen, samtidig som ambulanser rykket ut til stedet. Røyk kunne ses over parken.

UD: — Trolig ingen norske

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Rune Bjåstad, sier at det er nordmenn i Ankara, men at de kl. 19.15 ikke har full oversikt over situasjonen.

— Det jobber vi med å skaffe oss nå, sier Bjåstad til BT.

Klokken 23.30 sier Bjåstad til NTB at det trolig ikke er noen norske som er rammet. De jobber fremdeles med å finne ut hvor mange nordmenn som befinner seg i området.

VG skriver at den amerikanske ambassaden i Ankara publiserte en advarsel på sinenettsider fredag. Der ber de amerikanere i byen unngå området rundt regjeringsbygningene etter opplysninger om mulige terrorplaner.

Forbyr sosiale medier

Etter angrepet søndag kveld vedtok en domstol i Ankara å forby bruk av sosiale medier i Tyrkia. Dette etter at bilder fra terrorangrepet søndag kveld er spredd på blant annet Facebook og Twitter, melder CNN Turk.

En rekke brukere av sosiale medier rapporterte søndag at de hadde problemer med å logge seg inn.

Også i fjor påla en tyrkisk domstol internettleverandører å blokkere Twitter for å hindre spredning av bilder av selvmordsangrepet i Suruc.

Tidligere angrep

Eksplosjonen kommer mindre enn en måned etter at et bilbombe ble utløst i Ankara sentrum og drepte 29 personer. Kurdiske militante grupper tok på seg skylden for dette angrepet.

Tyrkiske myndigheter har anklaget den kurdiske YPG-militsen i Syria for å ha utført angrepet i samarbeid med den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia. 14 personer ble siktet etter selvmordsangrepet.

President Recep Tayyip Erdogan erklærte i fjor intensivert kamp mot PKK etter at våpenhvilen mellom PKK og myndighetene brøt sammen.

Les mer:

Publisert: