Trump og Clinton vinnere i Florida

Flere amerikanske medier utroper Hillary Clinton og Donald Trump til vinnere i nominasjonsvalget i Florida. Dermed klarte ikke Marco Rubio å vinne hjemstaten sin.

Publisert Publisert

I STØTET: Donald Trump på talerstolen i Ohio, en av delstatene der det holdes nominasjonsvalg tirsdag. Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters / NTB scanpix

  • NTB

På republikansk side tar vinneren alle de 99 delegatene fra delstaten, noe som betyr at Rubio får null uttelling til tross for en oppslutning som foreløpig ligger på snaut 28 prosent mot Trumps 45,5 prosent når 73 prosent av stemmene er talt opp.

Demokratene deler derimot sine 246 kandidatene proporsjonalt. Etter at rundt 77 prosent er talt opp, ligger Clinton an til å få en oppslutning på 65,1 prosent, mot 32,7 prosent for Bernie Sanders.

Truet med pistol

Nominasjonsvalgene i de fem delstatene tirsdag har så langt gått rolig og ordnet for seg. Mange velgere har møtt opp, ifølge The Washington Post.

Ett unntak fra det var da en valgmedarbeider truet en annen person med en revolver under en krangel i Cleveland i Ohio.

Nyhetsbyrået AP melder at valgdagsmålinger viser at ni av ti republikanske velgere tirsdag er misfornøyd med de føderale myndighetene. Fire av ti oppgir at de er sinte. Et flertall av republikanerne sier også at de føler seg forrådt av politikerne i sitt eget parti, en følelse protestkandidaten Donald Trump har spilt på i valgkampen.

Ohio er den delstaten der spenningen er størst. Der og i Florida tar vinneren på republikansk side samtlige av delstatens delegater.

Mens Trump ventes å vinne Florida med god margin, er det så godt som dødt løp mellom ham og guvernør John Kasich i sistnevntes hjemstat.

De første valglokalene stengte midnatt norsk tid.

Vinneren tar alle

367 delegater står på spill når de republikanske velgerne skal stemme i fem delstater og ett oversjøisk område. Trump fører an før «den andre supertirsdagen» i den amerikanske valgkampen, der systemet i tre av delstatene — Florida, Ohio og Missouri - er slik at kandidaten som får flest stemmer tar alle delegatene.

Les også:

Les også

Russerne heier på Trump - av to grunner

Florida-senator Marco Rubio og Ohio-guvernør John Kasich er helt avhengige av å vinne i sine hjemstater for å holde liv i presidentdrømmen. Mandag kveld gjorde Trump et siste, kraftfullt forsøk på å fortelle folk i Ohio hvorfor de ikke skal stemme på sin egen guvernør.

— Kullindustrien deres er død. Stålindustrien deres er død. Guvernøren deres er totalt overvurdert. Han har ikke gjort én ting, lød det fra den kontroversielle eiendomsmogulen.

Partisplittelse

Kasich, som tidligere i valgkampen har avstått fra personangrep, har nå sett seg lei av Trumps «giftige» valgkamp og antydet i helgen at han ikke vil støtte Trump om han skulle vinne nominasjonen. Et nederlag i Ohio, der de to kandidatene ligger jevnt på meningsmålingene, beskriver han som utelukket.

Les også:

Les også

Trump vinner i to stater

— Jeg kommer til å vinne Ohio, og det kommer til å bli et helt nytt spill. Vi taper ikke i morgen, sa Kasich mandag.

Han er ikke den eneste republikanere som frykter at Trump skal få et for stort forsprang i kampen om delegatene som i sommer skal velge partiets presidentkandidat. Marco Rubio har også kommet med flere angrep mot mangemilliardæren, mens flere fra den tradisjonelle kjernen i Det republikanske partiet har forsøkt å stanse hans kandidatur.

Tåpelig, mener Trump selv, som sier det er på tide at de nevnte partikreftene anerkjenner hans styrke og samarbeider.

Les også:

Les også

Trump vil endre loven for å tillate tortur

— Om vi vinner Ohio og Florida, er alle enige at det langt på vei er over. Det republikanske partiet må samle seg, sa han på valgkamparrangementet i Youngstown.

Leder stort i Florida

Nettstedet RealClearPolitics' gjennomsnitt av meningsmålinger viser at Trump leder i samtlige stater som holder valg tirsdag, foruten Ohio, der Kasich får 38 prosents oppslutning mot Trumps 34,3. Ingen målinger viser Rubio-ledelse i Florida, der Trump i snitt leder med hele 18,6 prosentpoeng.

I helgen har demonstrasjoner og voldelige hendelser kastet skygge over Trumps valgkamparrangementer i flere byer, men det er uklart om dette vil ha negativ effekt for ham. Selv beskriver Trump sin egen kampanje som «en bevegelse og en kjærlighetsfest».

Les også:

— Det er en liten forstyrrelse, men det er ingen vold, sier Trump om helgens protester.

Før tirsdagens nominasjonsvalg har Trump vunnet 460 delegater, Ted Cruz 370, Rubio 163 og Kasich 63. For å vinne kreves det 1.237. Fortsatt skal nesten 1.400 delegater fordeles.

Publisert