Fotballspiller vinner valget i Liberia

Tidligere fotballspiller George Weah har vunnet presidentvalget i Liberia, opplyser landets valgkommisjon.

Publisert: Publisert:

Tidligere fotballspiller George Weah, her avbildet da han avla stemme tirsdag, er valgt til ny president i Liberia. Foto: AP / NTB scanpix

NTB

Weah (51) sikret seg 61,5 prosent av stemmene. Sittende visepresident Joseph Boakai (73) fikk 38,5 prosent av stemmene, opplyste valgkommisjonen da 98,1 prosent av stemmene var talt opp torsdag kveld.

Dermed er det Weah, som en tidligere internasjonalt kjent fotballspiller, som overtar presidentembetet etter Ellen Johnson Sirleaf (79), Afrikas første kvinnelige statsoverhode.

Som visepresidentkandidat har Weah valgt Jewel Howard-Taylor, kona til den tidligere krigsherren Charles Taylor og førstedame da han var president fra 1997 til 2003.

Historisk

Valget er første gang på mer enn 70 år at Liberia, som ble grunnlagt av frigjorte amerikanske slaver, gjennomfører et valg der en demokratisk valgt regjering overlater makten til en annen. Den siste fredelige maktoverføringen fant sted i 1944, da president Edwin Barclay overlot makten til William Tubman.

Den første valgrunden i høst ble vunnet av Weah, som fikk 38 prosent av stemmene, mens Boakai fikk 29 prosent. Årets valg skulle egentlig holdes i november, men Liberias høyesterett utsatte det for å undersøke påstander om valgfusk.

Liberia har vært preget av flere runder med borgerkrig, samt ebolaepidemien som tok nærmere 5.000 liv i 2014–2016. Å få fart på økonomien, skape arbeidsplasser og bekjempe korrupsjon var høyt på agendaen til både Weah og Boakai under valgkampanjen.

Født fattig

Weah ble født i en slum i hovedstaden Monrovia og jobbet på sentralbord ved det nasjonale teleselskapet før han ble verdenskjent fotballstjerne. Han har spilt for AS Monaco, Paris Saint-Germain og FC Chelsea, og ble kåret til årets spiller av FIFA i 1995.

I hjemlandet blir han ofte beskrevet som et idol og er høyt ansett for sin jordnære holdning. Weah tapte valget mot Sirleaf i 2005, men nå skal han altså overta stafettpinnen.

Publisert: