Cameron øyner seier i den britiske valgthrilleren

De siste meningsmålingene ser ut til å gå i de konservatives favør på valgdagen, men valgresultatet er fortsatt høyst usikkert.

  • Aftenposten.no
  • Eivind Sørlie
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

De konservative kan være i ferd med å ta tilbake makten i Storbritannia etter 13 år med Labour-styre, om vi skal tro de siste meningsmålingene på valgdagen.

En meningsmåling utført av ICM for The Guardian gir de konservative 36 prosent, Labour 28 prosent og liberaldemokratene 26 prosent.

Dette er bare nesten det de konservative trenger for å få flertall i parlamentet, men det kan være nok til at partiet kan styre med støtte fra mindre unionistpartier.

Les også

Tilfeldighetenes valgkamp

Ingenting er avgjort Det er ifølge avisen ingen tegn til at liberaldemokratene eller Labour tar innpå de konservatives ledelse, og minst tre andre meningsmålinger viser et tilnærmet likt resultat.

En fjerde meningsmåling gir imidlertid Labour flest seter i underhuset, og bekrefter med det den fortsatt betydelige graden av usikkerhet rundt utfallet av torsdagens valg.

Valget, som betegnes som en thriller av historiske dimensjoner i britisk politikk, kan også se ut til å få økt oppslutning.

69 prosent av de spurte sier de er sikre på at de vil stemme på torsdag.

Upålitelige meningsmålinger — Det kan, basert på de siste meningsmålingene, se ut til at det blir et såkalt «hung parliament» med Toryene (de konservative) som det største partiet. Men det er av flere årsaker knyttet usikkerhet til meningsmålingene. De har også tidligere vist seg ikke å være pålitelige når det kommer til mandatfordelingen, sier universitetslektor Jan Erik Mustad til Aftenposten.no på telefon fra London.

Mustad underviser i britiske studier ved Universitetet i Agder, og følger den britiske valgkampen tett.

— Men at meningsmålingene er unøyaktige, gjør jo valget desto mer spennende, sier Mustad.

Et «hung parliament» betyr at ingen av partiene har flertall i det britiske underhuset, noe som skjer svært sjelden i Storbritannia. Et parti vil i en slik situasjon være avhengig av støtte fra et annet partis medlemmer for å kunne få gjennomslag. Siste gang Storbritannia hadde et «hung parliament», var i 1974.

Publisert: