Trump oppfordrer til samhold og forsoning

Påtroppende president Donald Trump innrømmer at valgkampen splittet USA og oppfordrer amerikanerne til forsoning.

INNRØMMER: Påtroppende president Donald Trump erkjenner at valgkampen splittet USA, men oppfordrer nå til forsoning. Reuters, NTB scanpix

NTB

– Det er min bønn at vi bruker denne høsttakkefesten til forsoning og går videre som ett land med et felles mål, sier Trump i et videobudskap i forbindelse med Thanksgiving.

– Vi har akkurat gjennomført en lang og vond valgkamp. Det har vært sterke følelser og spenningene kan ikke leges over natten, sier den påtroppende presidenten.

Les også

Trump nominerer kvinne til FN-ambassadør

Trump tilbringer selv fridagene på feriestedet Mar-a-Lago utenfor Palm Beach sammen med familien, før han reiser tilbake til New York for å fortsette arbeidet med å sette sammen administrasjonen som overtar 20. januar.

Ingen utstrakt hånd

De første statsrådene og medarbeiderne Trump har plukket ut, bærer ikke bud om noen utstrakt forsonende holdning fra Trump.

Både seniorrådgiveren Steve Bannon, stabssjefen Reince Priebus, den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn, justisministeren Jeff Sessions og CIA-sjefen Mike Pompeo er kjent for sine steile og til dels kontroversielle holdninger.

Kvinner i kabalen

Onsdag ble det imidlertid kjent at han også har funnet plass til to kvinner i sin kabal, South Carolina-guvernøren Nikki Haley som FN-ambassadør og Betsy DeVos som utdanningsminister.

Ingen av de to er rett nok kjent for å være liberale, men Haley var en frittalende kritiker av Trump i republikanernes nominasjonskamp og ble selv anklaget av mangemilliardæren for å være for liberal i synet på innvandring.

– Det vil dessverre ikke gå raskt, men vi har nå sjansen til å skape historie sammen og sørge for virkelige endringer i Washington, virkelig sikkerhet i våre byer og virkelig velstand for våre lokalsamfunn, sier Trump i sitt Thanksgiving-budskap fra Florida.

Liten interesse

I hvilken retning Trump eventuelt akter å endre USAs utenriks- og sikkerhetspolitikk, er fortsatt høyst uklart.

Ifølge Washington Post har han til nå vist svært liten interesse for de graderte orienteringene amerikansk etterretning gir til påtroppende presidenter og bare mottatt to slike siden han ble valgt.

Trumps medarbeidere sier at han har vært for opptatt med å sette sammen sin nye administrasjon, og at han derfor ikke har hatt tid til å bli orientert om hva som skjer i USA og verden.

Påtroppende visepresident Mike Pence har derimot bedre tid og har mottatt slike orienteringer daglig siden 8. november, skriver avisen.

Trumps tre forgjengere i Det hvite hus mottok også regelmessige oppdateringer fra etterretningstjenestene i løpet av de drøyt to månedene som gikk fra de ble valgt til de tiltrådte.