40.000 fortsatt fanget i Aleppo

Russland har erklært evakueringen av Aleppo for fullført, men fortsatt meldes det om opp mot 40.000 sivile som fortsatt er fanget i den beleirede byen.

Publisert:

Foto: Reuters

Peter Sinnbeck

I løpet av de siste døgnene har situasjonen i den syriske byen Aleppo utviklet seg til en nervekrig.

Fredag stanset evakueringen av det østlige Aleppo etter at det ble løsnet skudd mot busskonvoiene med flyktninger på vei ut fra de beleirede bydelene. Siden da har de grønne bussene stått stille.

Til tross for stillstanden i evakueringsarbeidet kunne det russiske forsvarsdepartementet fredag kveld melde at frigjøringen av det østlige Aleppo var «fullført», og at det nå kun eksisterer få og små lommer av motstand igjen.

Gjensidige beskyldninger

Samtidig skriver de at alle kvinner og barn er blitt evakuert fra byen.

– I noen områder er det fortsatt grupper av militante som angriper syriske tropper, skriver det russiske forsvarsdepartementet.

I løpet av fredag ble det vekslet beskyldninger mellom de forskjellige stridende partene, og usikkerheten rundt den fortsatte evakueringsprosessen har økt.

Uoversiktlig prosess

De russiske meldingene om beleiringen av Aleppo er raskt blitt imøtekommet med motstridende meldinger fra blant annet FN og en lang rekke nødhjelpsorganisasjoner.

Det refereres til rapporter fra opposisjonsaktivister og observatører i det østlige Aleppo som anslår at det fortsatt er mellom 15.000 og 40.000 sivile i de beleirede bydelene.

I tillegg hevdes det at det er rundt 6.000 opprørssoldater igjen i byen.

Kvinner og barn

– Det er et stort antall kvinner og barn, og det er mange flere som fortsatt er der inne (i de beleirede bydelene, red.) og som gjerne vil flykte, sier Elisabeth Hoff, representant for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Syria.

Ifølge Tyrkias utenriksdepartement, som har vært en nøkkelspiller i forhandlingene om den skjøre våpenhvilen og evakueringen, har man registrert rundt 7500 sivile som har blitt evakuert siden torsdag. Russland mener imidlertid at så mange som 9000 er blitt evakuert i tidsrommet.

Forvirringen om situasjonen i Aleppo har fått FN-ambassadørene fra Frankrike og Tyskland til å kalle inn til hastemøte i FNs sikkerhetsråd fredag kveld, hvor man håper å lykkes med å få fortgang i forhandlinger om å fortsette evakueringen.

Frankrikes FN-ambassadør François Delattre har sagt at det vil komme en innkalling til en ekstraordinær samling i FNs generalforsamling dersom en slik avtale ikke blir satt i stand og humanitære organisasjoner og observatører ikke får innsikt i situasjonen på bakken.

Hevder Assad vil forhandle

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin har understreket at man nå bør stoppe all militær aktivitet i Syria og gjenoppta forhandlingene mellom det syriske regimet og opposisjonen.

– Damaskus har flere ganger vist at de er klare til å delta i slike forhandlinger, sier Tsjurkin om den syriske regjeringen og president Bashar al-Assads motiver i konflikten.

Russland har høstet kritikk fra flere vestlige land for den aggressive fremferden i beleiringen av Aleppo, men Tsjurkin avfeier beskyldningene og sier at Russland helt fra starten av har vært opptatt av å skape en varig fred som respekterer den syriske nasjonens suverenitet og territorielle integritet.

Evakueringen av sivile og opprørsstyrker fra Aleppo markerer slutten på et av de lengst pågående slagene i den syriske borgerkrigen, som har pågått i nesten seks år.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert: