Trump vil ha Tillerson som utenriksminister

Oljegiganten ExxonMobils toppsjef Rex Tillerson er utpekt som USAs nye utenriksminister, bekrefter Donald Trump.

Publisert: Publisert:

Rex Tillerson blir USAs nye utenriksminister. Foto: Reuters / NTB scanpix

NTB

Allerede for flere dager siden opplyste kilder blant Trumps medarbeidere at Tillerson trolig ville bli utpekt.

Natt til tirsdag norsk tid meldte flere amerikanske medier at avgjørelsen var tatt, og noen timer senere kom bekreftelsen fra Trump selv. I en uttalelse fremhever Trump Tillersons «brede erfaring og dype forståelse for geopolitikk».

Tillerson har jobbet for ExxonMobil, verdens største oljeselskap, helt siden 1970-tallet. Han har vært administrerende direktør siden 2006.

USAs påtroppende president Donald Trump. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix

– Rex Tillersons karriere er virkeliggjøringen av den amerikanske drømmen. Gjennom hardt arbeid, og dedikerte og smarte avtaler, steg Rex i gradene til han ble toppsjef, heter det i Trumps uttalelse.

Skeptiske senatorer

Selv uttaler Tillerson at han som utenriksminister vil styrke USAs allianser og fremme landets styrke, sikkerhet og uavhengighet.

Andre kandidater som tidligere har vært aktuelle for utenriksministerjobben i Trumps regjering er tidligere Massachusetts-guvernør og presidentkandidat Mitt Romney, tidligere FN-ambassadør John Bolton og tidligere CIA-sjef David Petraeus.

Trumps valg av minister må bekreftes av Senatet, og Trump kan få en utfordring når han skal overbevise de folkevalgte her. Grunnen er at flere senatorer også i Det republikanske partiet er skeptiske til Tillerson siden han har hatt nære forbindelser til Russland og president Vladimir Putin.

I 2013 overrakte Putin ham en medalje – den russiske vennskapsordenen.

Skal granske Russlands rolle

Senator Marco Rubio, som sitter i utenrikskomiteen i Senatet og var én av Trumps rivaler i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat, har gjort det klart at han ikke synes det er positivt at Tillerson er «Vladimirs venn».

Etterretningsorganisasjonen CIA skal nylig ha konkludert med at Russland prøvde å påvirke det amerikanske presidentvalget med dataangrep og lekkasjer i håp om å få Trump valgt til president.

Trumps valg av Tillerson som utenriksminister skjer dagen etter at Republikanernes øverste ledere i Kongressen bekreftet at de støtter kravet om en gransking av anklagene mot Russland.

Publisert: