Carlsen: – Flaks at jeg ikke tapte

Magnus Carlsen var i kjempetrøbbel etter kluss med noteringsskjemaet, men klarte å redde remis i det femte partiet mot Sergej Karjakin i sjakk-VM.

Publisert Publisert

REMIS IGJEN: Magnus Carlsen måtte nøye seg med remis også i det femte VM-partiet mot Sergej Karjakin. Foto: Scanpix

  • NTB

Med fem strake remis står det 2,5-2,5 sammenlagt. Torsdagens parti varte i over fem timer, og duellantene tok hverandre i hendene etter 51 trekk. Carlsen venter dermed fortsatt på sin første seier i mesterskapet, men torsdag kunne han puste lettet ut for at det i det hele tatt ble poeng.

Han førte lenge partiet med hvite brikker, men havnet i ordentlig trøbbel da han ikke lenger hang med på sitt eget noteringsskjema. Carlsen trodde han hadde dårlig tid og gjorde et tabbetrekk med kongen. Realiteten var at han allerede hadde passert tidskontrollen etter 40 trekk.

– Hadde jeg skjønt at jeg hadde fått mer tid, ville jeg ha tatt en pause. I stedet gjorde jeg en kjempefeil, og det ga ham (Karjakin) masse motspill. Det er bare flaks at det ikke ble tap, sa Carlsen til NRK.

– Det er egentlig teit å si det når jeg fører partiet, men sånn var det. Nå må jeg spille to gode partier med svart, la han til.

Karjakin skjønte også etterpå at han hadde kastet bort en uventet mulighet til å ta seieren. – Det er ingen grunn til å gratulere meg. På et tidspunkt hadde jeg en veldig fordelaktig stilling, men jeg klarte ikke å finne de riktige trekkene, sa han.

Fikk til lite

Tittelforsvareren har hatt fordelen av hvite brikker i tre partier allerede, men har ikke klart å dra nytte av det. Carlsen rotet bort to klare seiersmuligheter på rad før torsdagens duell.

Nok en remis setter nordmannen i en småskummel posisjon. Karjakin spiller nemlig med hvitt i de to neste partiene. Her øyner nok den russeren muligheten til å sette inn støtet. Carlsen risikerer å havne i skikkelig VM-trøbbel om han ikke holder unna fredag og søndag.

– Remis i dag er ikke et dårlig resultat, men man vil helst vinne med hvite brikker. Det skuffende i dag er at Magnus fikk til lite. Sånn som det utviklet seg, ble det et bra resultat, sier stormester Frode Urkedal til NTB.

Det skal sies at Carlsen har en kruttsterk historikk med svarte brikker mot nettopp Karjakin. Fasiten er null tap.

Lørdag har duellantene pause fra glassburet på Manhattan i New York.

Mange remis

Carlsen og Karjakin har møtt hverandre 26 ganger i vanlig langsjakk. Fire av partiene har gitt Carlsen-seier, mens det er endt med remis hele 21 ganger. Karjakins ene triumf kom da han vant med svarte brikker i 2012.

Førstemann til 6,5 poeng er sikret VM-tittelen. Hvis stillingen fortsatt er lik etter tolv partier, skal det hele avgjøres gjennom et omspill 30. november. Spillerne vil da få stadig kortere tid til å utføre trekkene sine. Disse partiene spilles som hurtigsjakk, deretter lynsjakk, og hvis det ennå ikke er avgjort, blir det spilt såkalt armageddon. Hvis ingen av spillerne etter dette har klart å avgjøre kampen, vinner spilleren med svarte brikker.

Publisert