Er dette en av Europas best bevarte reisehemmeligheter?

Norge er med igjen på Lonely Planets kåring av Europas ti beste reisemål.

VELBEVART «HEMMELIG» ØYRIKE: Portugisiske Azorene ligger 1500 kilometer vest for Lisboa. Vulkanøyene har frodig fauna, rikt dyreliv og vakre innsjøer. Her fra Lagoa das Sete Cidades på São Miguel.
ØYSAMFUNN: Azorene består av ni øyer. Her er samfunnet i Horta på Faial.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Sommerferien står for døren, og en av verdens ledende reiseguideselskap har kåret de aller beste europeiske reisemålene.

Norge har de siste årene figurert på listene, og det gjør detogså denne gangen.

Tromsø på topp

Tromsø er på en niende plass i Lonely Planets liste, og særlig er åpningen av det flytende hotellet Krystallsom får oppmerksomhet.

NORGE ER MED: Tromsø, her i midnattsol, er med på Lonely Planets liste over de beste reisemålene i Europa i 2015.

Nordens Paris er ofte med på reisekåringer utenlands, og trekkes frem som en urban by i nordlysets— og midnattssolens land. Lysturismen trekker utenlandske turister til byen og området rundt, og hylles av reiseguidegiganten som en arktisk hovedstad som tilbyr masse spennende aktiviteter hele året.Globetrotter og forfatter Gunnar Garfors, som er den yngste nordmannen som har besøkt alle verdens land, mener Tromsø fortjener plassen.

— Tromsø er en genial by med midnattssol eller nordlys, og har virkelig noen strålende restauranter. Dessuten er det veldig riktig og viktig for utlendinger å få med seg naturfenomenene, slik at de forstår hvor langt nord denne byen virkelig ligger, sier han.

Les også:

Les også

Hvor går turen i 2015? Her får du globetrotternes reisetips

Lonely Planet ti beste reisemål i Europa:

PÅ TOPP: Studentbyen Akureyri nord på Island topper Lonely Planets kåring av Europas beste reisemål for 2015.

1. Akureyri, IslandIslands nest største by har fått topplassering av Lonely Planet denne gangen.

Som åsted for «Game of Thrones»-serien har øya fått en oppgang i besøkende de siste årene. Reiseguidegiganten mener at det er andre byer enn bare Reykjavik som er spennende.

Akureyri har ca. 18.000 innbyggere, og er kjent som en studentby. Byen, nord på øya, ligger 50 kilometer sør for polarsirkelen, og kan skilte med 900 soltimer i året. Det er visstnok mer enn hovedstaden. Det er flust av fiskelandsbyer, og turterreng i et annerledes landskap av vulkaner, lava og isbreer.

Gunnar Garfors synes Island får en svært fortjent plassering på listen.

— Island er heftig undervurdert, og å reise et godt stykke utenfor Reykjavik er definitivt helt riktig, sier han.

Reisen dit: Norwegian, SAS og Icelandair er blant dem som flyr hit fra Norge. Fra Keflavik flyplass kan du enten fly i ca. 45 minutter med Air Iceland, eller du kan ta buss fra Reykjavik. Bussturen tar rundt seks timer.

Les også: Badeferie på Island?

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

LIVLIG: Leipzig blir gjerne beskrevet som et godt alternativ til Berlin. Byen er full av spennende utesteder, gallerier og kafeer.

2. Leipzig, TysklandByen er for lengst døpt «nye Berlin», og er et godt reisealternativ for berlinelskende nordmenn. Studenter, artister og entreprenører har flokket til Leipzig de siste årene.

Gunnar Garfors er fan av den tyske byen, og mener det er plassen å være i Tyskland.

— Byen har fantastisk atmosfære, sier han.

Det er flere jubileer i Leipzig i 2015. Byen feirer i år 1000 år, samt at det 850 års jubileum for kirken St. Nikolai og 100 år siden sentralbanestasjonen, som er den største i Europa, åpnet.

JUBILERER: Leipzig feirer 1000 år i år. Den gamle kultur- og studentbyen feirer også 850 årsjubileum for kirken St. Nikolai.

Reisen dit: Du må beregne en mellomlanding fra Norge til Leipzig, men det er daglige ruter til f.eks. Berlin og Frankfurt med enkel videreforbindelse til Leipzig.

3. Azorene, Portugal

POPULÆRT: São Miguel er den største i Azorene i Atlanterhavet og tilhører Portugal. Øyene har vært et populært reisemål for turister i en årrekke, har lang reisevei, så det er ikke masseturisme.

Lonely Planet undrer om Azorene utenfor Portugal kan være en av Europas beste bevarte reisehemmeligheter. Det er jo kanskje ikke så rart, det tar lang tid å reise dit.De ni vulkanske øyene ligger på rad og rekke ca. 1500 kilometer vest for Lisboa, i det nordlige Atlanterhav. Azorene er et yndet stoppested for seilere.

Arkipelet har et rikt dyre— og planteliv, og Portugals høyeste topp Pico kan klatres på øya med samme navn. São Miguel er den største av øyene, og har også de to største innsjøene i arkipelet. Klima er solrikt og varmt året rundt.

Portugal er også regnet som et av de rimeligste reisemålene i Europa akkurat nå.

Reisen dit: Tar fra drøye syv timer fra Norge, og det må beregnes en mellomlanding i Portugal. Ryanair, TAP, SAS og KLM flyr til Ponta Delgada på Azorene.

STØRSTE ØY: São Miguel, hvor hovedflyplassen Ponta Delgada ligger, er den største i arkipelet Azorene.

4. Malaga, Spania5. Beograd, Serbia

6. Piemonte, Italia

7. Baku, Aserbajdsjan

8. Amsterdam, Nederland

9. Tromsø, Norge

10. Porto, Portugal

(Listen er gjengitt med tillatelse av Lonely Planet). Se guider til reisemålene nederst i saken!

Masseturisme, men et godt utgangspunkt

Garfors har besøkt de fleste stedene på listen.

— Malaga er i stor grad ødelagt av turisme og sydenjakt, men det finnes noen veldig gode restauranter her og byen er et godt utgangspunkt for bilferie, sier han.

Han er stor fan av Beograd, som han beskriver som en uformell by med uteliv i toppklasse. Baku, som ligger ved Kaspihavet på grensen mellom Russland og Iran, anser seg for å være en del av Europa.

— Baku er i rivende utvikling, og leverer på turistsiden, på tross av en fæl diktator. Thor Heyerdahl hadde ekspedisjoner i området, og det er mye interessant å se også utenfor byen, og ikke minst oppe i fjellene mot Georgia, sier Garfors.

Han mener Amsterdam er enkel å like for alle, og kaller den for en «laidback» by.

— Men Den Haag er under en unna time med tog er derimot mye mindre turistifisert, men har alt det som Amsterdam tilbyr. Jeg liker meg bedre der, sier han.

Les mer om stedene her:

Beograd: Slitt og heftig i Serbia

Malaga: Her får du storbyferie og strandliv på samme reise

Leipzig: Et alternativ til Berlin

Tromsø: Dette er en av verdens ti beste vinterbyer og 12 ting å gjøre i nord om vinteren

Amsterdam: Amsterdams minste pub er bare 18 kvadratmeter

Piemonte: Her er maten så god at du nesten glemmer å stå på ski

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator

Publisert: