- Jakten på den perfekte fred forlenget Balkan-krigene

  • Jeg tror at general Ratko Mladic vil velge å ta livet sitt fremfor å la seg arrestere. Han snakket flere ganger om at «han var ferdig med livet» etter at datteren døde. Det gikk veldig inn på ham.
  • Atle Skjærstad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

Det er presidenten i Norges Røde Kors, tidligere utenriksminister, ambassadør og fredsmekler på Balkan, Thorvald Stoltenberg, som sier dette til Bergens Tidende.

I går holdt Stoltenberg, under tittelen «Erfaringer fra Balkan» den første «Geir Grungs Minneforelesning». Den er opprettet for å hedre ambassadør Geir Grungs mangeårige innsats i og for Studentersamfunnet i Bergen.

Til BT sier Stoltenberg at han tror den andre hovedettersøkte for krigsforbrytelsene i Bosnia, statsminister Radovan Karadzic, vil bli tatt — han har ikke den mentale styrke til å holde seg på flukt eller i skjul så mye lenger, og i følge Stoltenberg vil neppe serberne beskytte ham i all fremtid.

«Krigens forbannelse»

Stoltenberg fremholder at arrestasjonen av Chiles diktator Augusto Pinochet betydde langt mer som avskrekking mot diktaturet enn arrestasjonen av Slobodan Milosevic. Det skyldes at Pinochet hadde støtte i den etablerte verden.

Den tidligere Balkan-mekleren minner samtidig om at det i krigens forbannelse ikke bare finnes engler og banditter, og at rettssaken mot Milosevic kanskje ikke fikk dette godt nok frem:

— Jeg tror rettssaken mot Milosevic hadde stått sterkere i reformkreftene i Serbia dersom Milosevic først hadde blitt stilt for retten i Serbia og dømt der før han hadde blitt sendt til Haag. Nå har Haag-prosessen skapt en ny nasjonalisme, som kanskje kan bidra til å forlenge motsetningene i Europa, sier Stoltenberg.

— Jeg vil minne om Franklin Roosevelts ord «jeg har sett krig og hater det», og vil advare mot å bruke krig som verktøy for å løse konflikter. Vi vet at krig ikke løser konflikter, snarere skaper nye. Men vi har ikke råd til å gjøre samme feil på ny, og jeg håper at samlingen av Europa kan føre til en forsoning som gjør at Balkan om noen år ikke er «Europas urolige hjørne».

— Hva så med Kosovo?

— Jeg er urolig for utviklingen der. Og jeg frykter for følgene av full uavhengighet. Hvordan dette kan spille over på Makedonia og andre deler av Balkan.

— Hva er løsningen?

— At man kommer frem til en overgangsløsning som kan skape full harmoni mellom den serbiske og kosovoalbanske befolkningen. Tiden er med de som ønsker uavhengighet, men vi skal huske at Kosovo har sterk følelsesmessig betydning for serberne, og at det i dag ikke er ufarlig for en født serber å vokse opp og bo der. Det er ingen enkel løsning, konstaterer den tidligere utenriksministeren.

«Den perfekte fred»

Thorvald Stoltenberg fremholder at det var ønsket om den perfekte fred som førte til at det tok så lang tid å finne fredsløsninger i 1990-årenes Balkan-kriger.

— I utgangspunktet betyr det lang krig. I tillegg kom at spesielt USA viste til at Europa måtte løse dette. Samtidig fulgte ikke USA sitt eget råd. Høsten 1993 hadde David Owen og jeg et forslag til løsning, men bosjakkene sa nei - etter råd fra USA. I følge rådet var forslaget umoralsk, derfor kunne det ikke godtas.

I 1995 kom fredsavtalen i Dayton, langt på vei en kopi av den avtalen som ble presentert og forkastet to år tidligere. I mellomtiden fortsatte grusomhetene. Det er den dyreste voksenopplæring verden har sett i moderne tid, sier Thorvald Stoltenberg.

Behov for frivillighet

Den nå 75 år gamle Stoltenberg skal fortsette som president i Norges Røde Kors til 2008.

Det er et arbeid som gir ham mye og som han gleder seg til hver dag.

— Hva ser du som den viktigste utfordringen for Røde Kors i dag?

— At vi får styrket frivilligheten. Vi er avhengige av de frivillige for å gjøre jobben, men vi krever så mye mer av dem i dag, både i forhold til jobben og familien. Derfor må vi tilpasse oss de frivillige - det krever mye av oss. Vi har et enormt behov - fra eldre, syke, narkomane, innvandrere og flyktninger. Vi skal bidra til integrering av nye landsmenn. Et av tiltakene til dette - leksehjelp - har vært en suksess. Elevene strømmer til, men enda mer gledelig er det at det er svært mange nordmenn som melder seg til tjeneste for å bidra, sier Stoltenberg.

Han ser økonomien som en annen stor utfordring:

— Det skal godt gjøres om vi ikke mister inntektene fra spilleautomatene. Men jeg er i tvil om det vil hjelpe de spilleavhengige. Jeg hører at det nå er en massiv overgang av spilleavhengige til nettpoker, og det vil være litt av et paradoks om vi mister inntekter som blant annet brukes til å hjelpe spilleavhengige, til nye spillesteder av typen nettpoker, sier Røde Kors-presidenten.

Neste bok

— Når kommer et nytt bind av dine memoarer, den første var en suksess?

— Jeg er i tvil om det blir noen ny bok. «Det handler om mennesker» var en tung og tidkrevende prosess. Jeg må tenke gjennom om jeg orker å gå i gang en gang til. Uansett blir det ikke før etter 2008, etter at jeg har gitt meg i Røde Kors, sier Thorvald Stoltenberg.

THORVALD STOLTENBERG mener at jakten på den perfekte fred bidro til å forlenge krigen på Balkan. FOTO: ARNE NILSEN
Publisert: