- Desperat situasjon i Kashmir

FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland kaller situasjonen i det jordskjelvrammede Kashmir for desperat.

Publisert:
NTB

— Situasjonen er desperat. Vi gjør som dere kan se fremskritt i de mer befolkede områdene, men det er veldig vanskelig å nå de øvrige, sa Egeland som torsdag fløy over de hardest rammede områdene med helikopter.

— Vi kjemper fortsatt mot klokken, og vi trenger flere helikoptre, mer vann, flere telt og mer penger, sa Egeland.

Pakistan oppjusterte torsdag dødstallet etter lørdagens jordskjelv til 25.000, og opplyste samtidig at 63.000 mennesker ble skadd under katastrofen.

Bare i Muzaffarabad, hovedstaden i den pakistanske delen av Kashmir, kostet jordskjelvet over 11.000 mennesker livet.

Lokale pakistanske tjenestemenn har tidligere antydet at tallet på døde kan komme opp i 40.0000.

På indisk side av grensen er 1.329 mennesker bekreftet omkommet i jordskjelvet, men også her er mange fortsatt savnet.

Aldri vært verre Egeland sa at han ville ta med seg tre alvorlig skadde barn fra Kashmir tilbake til Islamabad.

På spørsmål om jordskjelvet lørdag var unikt, svarte Egeland: - Det har aldri vært verre. Ødeleggelsene er utenfor enhver fatteevne.

Egeland måtte avlyse en planlagt tur til tsunamirammede Indonesia for i stedet å dra Pakistan, der han skulle møte tjenestemenn i den pakistanske regjeringen, FN-sjefer og representanter for nødhjelpsorganisasjoner.

Nærmere 23.00 mennesker er bekreftet omkommet etter det massive jordskjelvet som rammet grenseområdet mellom Pakistan og India lørdag morgen.

Nødhjelpskoordinatoren er fornøyd med at FN kom raskt i gang med hjelpearbeidet. Men fem dager etter skjelvet er ikke den internasjonale hjelpen som kommer til Pakistan i nærheten av å dekke behovet til de rundt 2,5 millioner menneskene som er blitt hjemløse.

- Kaotisk hjelpearbeid Pakistans statsminister Shaukat Aziz besøkte onsdag den raserte byen Muzaffarabad for første gang siden jordskjelvet. Han roste den internasjonale hjelpen som er kommet så langt, men sier det er behov for mer.

— Det er et mirakel hvordan verden og vårt eget folk har reagert. Men vi er nødt til å gjøre mer, sa Aziz.

Uavhengige observatører som har besøkt de verst rammede områdene sier nødhjelpen virker kaotisk og dårlig organisert, melder nyhetsbyrået AFP.

Onsdag kom det meldinger om at frustrerte og rasende menneskemengder har begynt å angripe biler med nødhjelpsforsyninger. Flokker av utslitte menn stopper biler og jeeper med steiner og stokker, og krever hjelp.

Etterskjelv Et kraftig etterskjelv rammet natt til torsdag det nordlige Pakistan. Skjelvet målte 5,6 på Richters skala og utløst panikk blant innbyggerne i området.

Innbyggerne løp ut av sine boliger, begynte å lese fra Koranen og ropte «Gud er størst», melder lokale medier.

Det var torsdag morgen ikke kommet meldinger om omkomne eller større ødeleggelser etter skjelvet. Etterskjelvets episenter var 160 kilometer sørvest for Gilgit i Kashmir, opplyser det amerikanske geologiske senteret US Geological Survey.

Det har vært rundt 400 etterskjelv i Nord-Pakistan etter lørdagens dødelige skjelv, som ble målt til 7,6 på Richters skala.

Pakistans president Pervez Musharraf kom onsdag kveld norsk tid med en følelsesladd bønn til verdenssamfunnet om å sende mer hjelp til jordskjelvofrene.

— Vi trenger både umiddelbar pengestøtte og mer langsiktig økonomisk bistand, fastslo han.

Mannskaper fra den pakistanske hæren forsøker fortsatt å finne overlevende etter jordskjelvet lørdag. FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland kaller situasjonen i det jordskjelvrammede Kashmir for desperat. Foto: Reuters/SCANPIX

Publisert: