Dette mente Trump da han snakket om Sverige

Donald Trump snakket om et tv-program han hadde sett om Sverige da han refererte til landet i en tale lørdag.

Publisert:

FÅR KJEFT: USAs president Donald Trump får nå gjennomgå i medier og sosiale medier etter at han viste til en hendelse i Sverige dagen før - som ikke fant sted. Foto: Chris O'Meara / AP / NTB scanpix Foto: Chris O'Meara / TT / NTB Scanpix

NTB

– Min uttalelse om det som skjer i Sverige var en referanse til et program som ble vist på Fox News om immigranter og Sverige, skriver presidenten på sin personlige Twitter-konto.

Det var under en tale til flere tusen frammøtte i Florida lørdag at Trump sa «bare se hva som skjedde i Sverige i går kveld», uten å referere til noen konkret hendelse.

– Sverige. Hvem ville tro det? Sverige. De tok et stort antall inn. De har problemer som de aldri hadde trodd var mulig, sa presidenten.

Svenskene har svart

Sveriges utenriksdepartement vurderer nå flere tiltak for å bestride det som omtales som feilaktigheter i TV-programmet, skriver Aftonbladet.

«Vi ser frem til å informere den amerikanske regjeringen om svensk innvandring- og integrasjonspolitikk», tvitret Sveriges ambassade i Washington natt til mandag norsk tid.

Meldingen er et direkte svar på Trumps Twitter-melding få timer tidligere der den amerikanske presidenten selv prøvde å forklare det omstridte utspillet fra en tale i Florida i helgen.

Om skjulte innvandringsproblemer

I programmet Trump snakker om, som ble sendt på TV-kanalen Fox fredag, intervjues filmskaperen Ami Horowitz om en dokumentar han har laget der han trekker fram hypotesen om at Sverige skjuler problemer som har kommet grunnet innvandring.

Det var imidlertid ikke før nesten et døgn med full forvirring i Sverige at presidenten ga svar på hva han snakket om.

Presidenten snakket ikke om en spesifikk hendelse, opplyser Det hvite hus ifølge Reuters.

Sveriges ambassade i Washington kontaktet søndag det amerikanske utenriksdepartementet for å få klarhet i Trumps underlige uttalelse om Sverige.

– Vår ambassade i Washington har tatt kontakt med USAs utenriksdepartement for å få klarhet i dette. Vi undrer jo, sier pressekontakt Catarina Axelsson i svensk UD til nyhetsbyrået TT.

– Så får vi se om vi får et svar, legger hun til.

Les også

Trump: – Se hva som skjer i Sverige!

Sosiale medier

For hva skjedde egentlig i Sverige fredag, undrer svenskene. Spørsmålet tok av på sosiale medier. Ett av innleggene kommer fra Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt:

– Sverige? Terrorangrep? Hva har han røkt? skriver Bildt.

Les også

Fox-programleder hardt ut mot Trump 

Startet valgkamp

Uttalelsen om Sverige og flere andre land kom under Trumps politiske folkemøte lørdag, som er hans første valgkamparrangement for presidentvalget i 2020.

Heller ikke svensk sikkerhetspoliti, Säpo, vet hva Trump sikter til. Heller ikke den amerikanske ambassaden i Stockholm, ifølge Aftonbladet.

– Det finnes ingenting som har endret seg i vurderingen av trusselbildet siden fredag kveld, nei, sier Karl Melin hos Säpos pressetjeneste til avisen.

Publisert: