Obama i tet «overalt»

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama ledet mandag på alle meningsmålinger. Han ledet også i seks av åtte vippestater.

Publisert:
NTB

En meningsmåling gjort for avisen USA Today av meningsmålingsinstituttet Gallup, viste at Obama ledet med 11 prosentpoeng over John McCain. Blant såkalte «sannsynlige velgere», velgere som sier at de sannsynligvis vil stemme, har Obama en oppslutning på 53 prosent, mot 42 prosent for McCain.

Sjekk bt.nos løpende oppdaterte valgkart her!

Andre målinger offentliggjort mandag ga Obama en ledelse på 7-8 prosentpoeng.

Vippestater

Én dag før valget ledet Obama i seks av åtte vippestater, blant annet i de viktige statene Ohio og Florida, ifølge flere meningsmålinger utført av Reuters. I tillegg var han i føringen i statene Missouri, Pennsylvania, Virginia og Nevada, mens McCain kontrollerte Indiana og North Carolina. Begge disse statene ble vunnet av sittende republikanske president George W. Bush i 2004. **Interessert i bakgrunnsinfo?

Se video:**

Dette er Barack Obama

Dette er John McCain

I Ohio og Pennsylvania, begge ansett som meget viktige for valgutfallet, ledet Obama, ifølge en måling utført av Quinnipiac universitet, med henholdsvis 7 og 10 prosentpoeng. Pennsylvania er staten den republikanske kandidaten John McCain har ansett for å være den mest sannsynlige å vinne tilbake fra Demokratene.

I Florida er det i praksis dødt løp nesten fram til målstreken. Obama ledet mandag med 2 prosentpoeng, 47 mot 45, men det er mindre enn målingens feilmargin på 2,5 prosent

Bush-stater

De nye målingene viser at Obama ledet med bare 1 prosentpoeng i Missouri. Men han ledet også i statene Virginia og Nevada, hvor Bush vant i 2004. I disse statene hadde han en ledelse på henholdsvis 6 prosentpoeng i Virginia, og 8 prosentpoeng i Nevada.

Feilmarginen på målingene i alle de åtte delstatene var på 4,1 prosentpoeng.

Vippestatene hvor Obama er i føringen, har til sammen 76 valgmannsstemmer. Legger man dem sammen med valgmannsstemmene fra statene som Demokratene vant ved sist valg, er Obama oppe i 328 valgmannsstemmer, mange flere enn de 270 han trenger for å seire.

Les alt om USA-valget her!

Publisert:

Foto: REUTERS/SCANPIX