Fredsprisen til kinesisk dissident

Nobels fredspris for 2010 går til Liu Xiaobo.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Nobelkomiteens formann, Thorbjørn Jagland, offentliggjorde i dag kl 11.00 at årets fredspris tildeles den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Det kommer til å vekke enorm oppsikt — og raseri - i Kina.

Liu sitter i dag fengslet i Kina for fiendtlig virksomhet mot staten. Han soner en dom på 11 år.

Kinesiske myndigheter har advart Norge mot å gi fredsprisen til Liu. Etter offentliggjøringen av fredsprisen i Oslo i formiddag skal CNNs sendinger til Kina ha blitt blokkert av kinesiske myndigheter som ikke ønsker at denne nyheten skal nå ut til det kinesiske folket. De største kinesiske nettavisene nevner ikke fredspristildelingen med et ord.

Lius kone Xia slipper ifølge dagbladet.no ikke ut av huset sitt i Beijing der en rekke journalister har samlet seg for å få kommentarer.

Selv sitter altså Liu fengslet og vil neppe få vite at han er tildelt fredsprisen med det første.

- Utfordrer det kinesiske maktapparatet

På Raftohuset fulgte man spent med på prisutdelingen. Daglig leder Therese Jebsen sier:

— Flott at prisen går til en mennskerettighetsforkjemper som utfordrer det mektige kinesiske maktapparatet med de omkostninger det har.

— Det er et viktig signal til alle de som er unnfallende overfor Kina fordi det er så store økonomiske interesser knyttet til kontakt med landet.

— Forhåpentligvis kan dette også styrke tidligere Raftopris-vinner Redyia Kadeer i hennes kamp for uigurenes rettigheter i Kina, sier Therese Jebsen.

Les også

Flest gjetter fredspris til Kina

En uredd talsmann for demokrati

Liu Xiaobo er utvilsomt en av Kinas fremste opposisjonelle, og var medansvarlig for demokratioppropet Charter 08. For det ble han belønnet med elleve års fengsel.

Dommen falt 1. juledag i 2009, kanskje i et håp om at folk i Vesten ikke skulle oppdage den?

— Straff for å ytre seg må fjernes, var et av forslagene i Charter 08, og som myndighetene mente var «å undergrave statsmakten». Dommen demonstrerte ubehagelig klart at demokrati og menneskerettigheter fortsatt er noe Kinas ledelse ikke vil ha noe av.

1989-aktivist

Liu ble en sentral figur i demokratibevegelsen i Kina våren 1989 som kulminerte med at kinesiske myndigheter sendte soldater og stridsvogner mot demonstrantene. Et ukjent antall, trolig flere hundre, ble drept.

Den nå 54 år gamle aktivisten er utdannet ved flere kinesiske universiteter, inkludert Beijing Normaluniversitet, der han tok sin doktorgrad i litteratur i 1988. Han har også vært tilknyttet universiteter i utlandet, blant annet Universitetet i Oslo og Colombia University og University of Hawaii i USA.

Allerede i januar 1991 ble han funnet skyldig i å ha drevet «kontrarevolusjonær propaganda», og i 1996 ble han beordret til tre års omskolering gjennom straffarbeid. Det er en av de straffemetoder Kina benytter og en straff som kan ilegges uten dom. Liu ble anklaget for «ordensforstyrrelser» og for å ha kritisert kommunistpartiet.

I 2007 ble han også arrestert og avhørt en kort periode.

Charter 08

Politiet hadde tydeligvis fulgt arbeidet med Charter 08 nøye. 8. desember 2008, to dager før dokumentet skulle offentliggjøres, ble Liu og Zhang Zuhua, en annen underskriver av dokumentet, arrestert. Vel et år senere falt dommen etter én dags rettsbehandling.

En rekke land, politikere, internasjonale organisasjoner og menneskerettighetsforkjempere har kritisert dommen og krevd at Liu må settes fri. Blant dem som demonstrerte utenfor Kinas ambassade i Praha var Václav Havel, Tsjekkias tidligere president og sentral person bak Charta 77, demokratioppropet som Charter 08 hadde som modell.

Liu Xiaobo ble nominert til Nobels fredspris av en rekke fremtredende personer, utenlands og i Norge, blant andre Václav Havel, Dalai Lama, André Glucksmann, Vartan Gregorian, Mike Moore, Karel Schwartzenberg, Desmond Tutu, Gregorij Javlinskij og Jan Tore Sanner.

Fakta om Liu Xiaobo

  • Litteraturviter og forfatter
  • Født 28. desember 1955 i Changchun i Jilin-provisen
  • Tok doktorgraden i litteratur ved Beijings læreruniversitet (på engelsk kalt Beijing Normal University) i 1988
  • Gjesteforeleste ved flere utenlandske utdanningsinstitusjoner. På slutten av 1980-tallet var han gjesteforeleser ved Østasiatisk Institutt på Universitetet i Oslo.
  • Var aktiv i protestene på Den himmelske freds plass i 1989. Han satt deretter fengslet i to år og mistet sin stilling ved universitetet.
  • Har også flere ganger senere blitt arrestert av politiet for sitt engasjement i demokratibevegelsen.
  • 25. desember 2009 ble han dømt til 11 års fengsel for å ha medforfattet og underskrevet det politisk manifestet «Charta 08» som krever demokrati og politiske reformer i Kina.
Publisert

Les mer om dette temaet

Foto: HO