Kan bli «kongemaker»

Ytterste høyre, Sverigedemokraterna, kan bli tungen på vektskålen i det svenske valget 19. september.

I VIPPEPOSISJON? Jimmy Åkesson og hans Sverigedemokraterna. Fredrik Persson

Lars Trier Mogensen

Stockholm: Alle avviser ham som samarbeidspartner, men formann Jimmy Åkesson tror på avgjørende innflytelse for Sverigedemokraterna.

Dødt løp?

Meningsmålingene foran Riksdagsvalget 19. september tyder på et gyservalg med dødt løp mellom rød og blå blokk. Helgens tre målinger har gitt tre vidt forskjellige parlamentariske situasjoner. Socialdemokraterne ligger an til det dårligste valget noen gang, og det mest sannsynlige resultatet er at den borgerlige regjeringen vil kunne fortsette i fire år til. Men alt er åpent.

Det lille nasjonalistiske partiet Sverigedemokraterna, som for første gang ser ut til å krabbe over sperregrensen på fire prosent, kan ende med å få en rolle som tungen på vektskålen. Sverige kan være på vei mot en parlamentarisk situasjon som minner om Danmark og Nederland, der de borgerlige regjeringspartiene samarbeider med nasjonalkonservative partier som minner om Sverigedemokraterna.

Vi vil få samme rolle som Dansk Folkeparti fikk i 2001

Jimmie Åkesson, formann for Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas formann, 31-årige Jimmie Åkesson, spår at det samme vil skje i Sverige: — Uansett hva de sier før valget, vil de bli avhengige av oss etterpå. Og derfor vil vi få samme rolle som Dansk Folkeparti fikk i 2001, sier Åkesson i et intervju med Bergens Tidende/Politiken.

Regjeringstopp avviser samarbeid

På forhånd avviser begge blokkene i svensk politikk enhver form for samarbeid med Sverigedemokraterna. Utenriksminister Carl Bildt fra Moderaterna tar klar avstand fra partiet: - Sverigedemokraterna har en EU- og asylpolitikk som vi under ingen omstendigheter vil basere en ny regjering på. Deres rolle etter valget er en hypotetisk diskusjon, for vi kommer aldri til å lage en «dansk modell» i Sverige, sier Carl Bildt til Bergens Tidende/Politiken.

Sammen med statsminister Fredrik Reinfeldt og finansminister Anders Borg fører utenriksminister Bildt valgkamp for å unngå at Sverigedemokraterna kommer inn i Riksdagen: - Vi gjør alt vi kan for at Sverigedemokraterna ikke kommer til å spille en rolle, sier Carl Bildt og henviser til nye målinger som viser rent blått flertall.

Tungen på vektskålen

Flere andre målinger viser at Sverigedemokraterna vil komme inn og få flere mandater enn forskjellen på rød og blå blokk. Samtidig balanserer det lille borgerlige koalisjonspartiet Kristdemokraterna på kanten av sperregrensen.

Ifølge den siste målingen fra Synovate i Dagens Nyheter ligger Sverigedemokraterna an til å bli Sveriges tredje største borgerlige parti. Politiske kommentatorer peker på at den parlamentariske situasjonen etter valget kan bli så uoversiktlig at de to politiske blokkene går i oppløsning.

En ekstra joker i spillet om regjeringsmakt er det sosialliberale Miljöpartiet, som i dag tilhører den rød-grønne opposisjonsblokken. Partiets formann, Maria Wetterstrand, nyter stor suksess, ikke minst i storbyene, og vil ifølge flere kommentatorer heller skifte blokk og støtte en fortsatt borgerlig regjering enn la Sverigedemokraterna få avgjørende innflytelse.

- Spill for galleriet

Sverigedemokraternas formann gir ikke mye for den kalde skulderen fra de etablerte partiene. Jimmie Åkesson ser det som rent spill for galleriet i valgkampen:

— Det kommer til å skje nøyaktig det samme i Sverige som skjedde i Danmark: Før Dansk Folkeparti fikk de avgjørende mandatene, ble de også avvist av de borgerlige partiene. Men det endret seg straks partiet ble tungen på vektskålen, sier Jimmie Åkesson.

Han mener at den borgerlige allianseregjeringen vil komme til fornuft når valgresultatet foreligger: - Vi kan tilby det samme som Dansk Folkeparti har gjort i Danmark. De har flyttet stemmer fra venstresiden over midten, og har dermed garantert et stabilt borgerlig styre. Vi har samme potensial, sier Åkesson.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bertil Ericson

SKJERPER TONEN: Statsminister Fredrik Reinfeldt tar ikke på Sverigedemokraterna med silkehansker ...

Statsminister Fredrik Reinfeldt har skjerpet kritikken av Sverigedemokraterna de siste dagene: — De som elsker Sverige, skal ikke stemme Sverigedemokraterna inn i Riksdagen.

- Desperate metoder

Jimmie Åkesson appellerer til at velgerne avgjør hvilke partier som blir store nok til å få innflytelse: - Det eneste som truer at Sverigedemokraterna kan bli tungen på vektskålen, er de politiske dinosaurenes maktposisjon og den hodeløse masseinnvandringen. Det vet Fredrik Reinfeldt og derfor tar han nå i bruk desperate metoder, sier Jimmie Åkesson.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN