Merkels politiske æra går mot slutten

Angela Merkel har ikke tenkt til å gi seg som Tysklands statsminister etter det forsmedelige valgresultat i delstaten Hessen, men hun går av som partileder.

Publisert:

GIR SEG: Tysklands statsminister Angela Merkel skal ha informert sitt eget parti at hun ønsker å gå av som CDU-leder, men uten å gi fra seg statsministerposten. Foto: Petr David Josek, AP / NTB scanpix

NTB

Angela Merkel har besluttet at dette blir hennes siste periode som Tysklands statsminister. Hun gir seg også som CDUs partileder.

På en pressekonferanse mandag ga Merkel beskjed om at hun tar konsekvensene av det forsmedelige valgresultatet i delstaten Hessen dagen før.

Etter å ha vært CDUs leder i 18 år og Tysklands statsminister siden 2005, vil hun ikke stille til gjenvalg som partileder under landsmøtet i desember. Men hun ønsker likevel å fortsette som statsminister i koalisjonsregjeringen frem til mandatet hennes går ut i 2021.

– Avgjørelsen er mitt bidrag slik at koalisjonen kan bruke kreftene på god styring, sa hun etter å ha møtt partiledelsen i Berlin mandag.

På forhånd hadde en rekke ikke navngitte partikilder oppgitt til tysk presse at Merkel kom til å gi seg som partileder.

VALGVAKE: Hessens delstatsminister Volker Bouffier fra CDU smiler stramt på valgvaken søndag etter at de første resultatene forelå. Statsminister Angela Merkels parti lå an til å gjør sitt dårligste valg på 50 år og det var ennå usikkert om de ville miste makten i delstaten. Foto: Michael Probst, AP / NTB scanpix

Toneangivende stemme

Merkels kunngjøring tolkes som begynnelsen på slutten av hennes politiske karriere.

– Hun har betydd politisk stabilitet i Tyskland og Europa i en periode der EU og Europa har vært igjennom store omveltninger. Hun har vært den toneangivende røsten i EU de siste ti årene, sier Tyskland-kjenner Kate Hansen Bundt til NTB.

Merkels bane ble flyktningkrisen i 2015. Da valgte hun å åpne dørene for asylsøkere, i håp om en kollektiv løsning i EU der alle medlemsland tok sin del av byrden. Det skjedde ikke. I stedet stormet populistpartiet AfD frem på ytre høyre i Tyskland, mens velgerne straffet regjeringen hardt.

Redder stumpene

Analytikere mener Merkel nå forsøker å ta grep før det er for seint.

– Merkel burde handlet før, men kan nå redde stumpene. Hun har alltid sagt at partileder og kansler hører sammen. Det er ikke utelukket at det blir nyvalg, mener førsteamanuensis Ole Letnes ved Universitetet i Agder.

Både under valget på ny nasjonalforsamling i fjor høst og i delstatsvalgene i Bayern og Hessen denne måneden har CDU gått kraftig tilbake, en skjebne som deles av den sosialdemokratiske regjeringspartneren SPD.

– Valgresultatet er bittert både for våre venner i Hessen og for oss på riksplan, sa Merkel på pressekonferansen.

CDU fikk 27 prosent av stemmene i søndagens valg i Hessen, en tilbakegang på over 10 prosentpoeng siden valget i 2013.

Flere mulig arvtakere

Allerede i begynnelsen av desember skal CDU velge ny partileder under landsmøtet i Hamburg.

– Det kan være strategisk av Angela Merkel å gå av. Det finnes en klar mulighet for at hun kan bli sittende som statsminister om hun godtas av sine egne, sier Rutger Lindahl, professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet.

Flere av Merkels partifeller har allerede vist interesse for å overta partilederjobben. Blant dem er CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer. Andre navn er CDUs tidligere parlamentariske leder Fritz Merz og helseminister Jens Spahn.

Merkel selv sier at hun ikke vil håndplukke sin etterfølger.

– Jeg vil akseptere enhver demokratisk beslutning som partiet mitt tar, sier hun.

Publisert: