Betyr dette at det blir fred?

De nye tonene fra Donald Trump og Kim Jong-un er en seier, både for USA og Nord-Korea.

Publisert: Publisert:

NYHETSBOMBE: Nyheten om at Trump og Kim skal møtes i mai slo ned som en bombe over hele verden natt til i går. Bildet er fra hovedstaden i Sør-Korea, Seoul, der den ble vist på storskjerm i gatene over hele byen. Foto: Ahn Young-joon / TT / NTB scanpix

I løpet av det siste året har USAs president, Donald Trump, og Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, utvekslet hard retorikk i en stri strøm, med trusler fra begge kanter om å utslette den andres land.

De to mennene ligner imidlertid på hverandre på avgjørende punkter. Begge er nemlig klare til å spille et høyt spill og gripe sjanser når de oppstår.

Resultatet av den gjensidige kjemien er det historiske toppmøtet som tilsynelatende nå skal finne sted i mai, hvor Donald Trump og Kim Jong-un skal møte hverandre på et enda ikke avtalt sted.

Allerede nå står det klart at de begge har vært villige til å sluke noen store kameler for å oppnå det de ønsker.

Kim Jong-un

La oss se på de to mennene en om gangen, og starte med Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un.

I løpet av det siste året har han gitt ordre til en rekke missiloppskytinger som hadde til hensikt å vise at han svart ville være i stand til å treffe hvor som helst på det amerikanske fastlandet med ett enkelt trykk på den berømte atomknappen.

Mange politiske kommentatorer har betegnet Kim Jong-un som fullstendig vanvittig, men dette kan vise seg å ha vært en stor feilvurdering, ettersom Kim Jong-un hele veien har opptrådt brutalt, men ytterst rasjonell i henhold til sin egen logikk.

Hans mål har vært å tvinge USA til å anerkjenne Nord-Korea som en atommakt, for så å innlede forhandlinger om normalisering av forholdet mellom USA og Nord-Korea når de begge kunne sitte som likeverdige partnere ved forhandlingsbordet.

Det målet har Kim Jong-un rykket betydelig nærmere, selv om det enda er altfor tidlig å spå om det vil lykkes.

Kamelen som Kim Jong-un tidligere ikke har vært villig til å svelge, handler om landets atomvåpen, som har vært Nord-Koreas beste garanti mot et amerikansk militært angrep. Det helt avgjørende er at Kim Jong-un nå tilsynelatende signaliserer en villighet til å gi opp sitt atomprogram om dette kan føre til en normalisering i forholdet til USA.

Donald Trump

La oss deretter ta en kikk på den amerikanske presidenten.

For Donald Trump har det ikke bare vært provoserende at han som leder av verdens sterkeste militærmakt ble pisket rundt i manesjen av et land som ville være fullstendig ubetydelig på den internasjonale scenen om de ikke hadde hatt atomvåpen.

Det mest alvorlige for Trump har imidlertid vært den økende trusselen fra Nord-Korea under hans korte tid som president.

Nord-Koreas fremskritt i den spesialiserte kunnskapen som behøves for å lage langtrekkende atommissiler har forbløffet alle militære eksperter og etterretningstjenester. Derfor har Nord-Korea rykket opp til toppen av listen over trusler mot den USAs nasjonale sikkerhet i løpet av det siste året.

Hittil har Donald Trump forsøkt å demontere atomtrusselen gjennom harde sanksjoner og trusler om et militært overraskelsesangrep på Nord-Korea, samtidig som han har hånet både sin egen utenriksminister, Rex Tillerson, og Sør-Koreas president, Moon Jae-in, for deres ønske om å forhandle med det nordkoreanske regimet.

Denne steile holdningen har Trump nå myknet opp på ved å akseptere en invitasjon til et møte med den nordkoreanske lederen før egentlige forhandlinger igangsettes.

Gjensidig skepsis

Mye kan fortsatt gå galt. Den gjensidige skepsisen mellom USA og Nord-Korea er fortsatt stor, men begge land har en interesse i å få tonet ned konflikten på Koreahalvøyen som ellers har potensial til å føre verden ut i en atomkrig.

Andre steder – blant annet i Midtøsten – har historien vist at de største gjennombruddene noen ganger kommer mellom fiendene som har stått hardest opp mot hverandre.

Om det også vil skje i dette tilfellet har vi enda til gode å se.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert: