Marinejeger druknet under redningsarbeidet i Thailand

En tidligere marinejeger som jobbet med å redde ut de tolv guttene og fotballtreneren deres fra grotten i Thailand, har omkommet som følge av oksygenmangel.

Publisert Publisert

Det tar en erfaren dykker seks timer å ta seg de to kilometerne fra grottens inngang og til der guttene er innesperret. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB scanpix

Tolv gutter og deres 25 år gamle fotballtrener har vært innesperret i grotten siden 23. juni. Siden har myndighetene publisert flere videoer der guttene forteller at de etter forholdene har det bra. Foto: Tham Luang Rescue Operation Center via AP / NTB scanpix

  • NTB

Den omkomne er 37 år gamle Saman Kunont, opplyser myndighetene i landet.

– Det er trist å måtte meddele at en tidligere marinejeger som frivillig deltok i redningsarbeidet, døde omkring klokken 2 i natt, sier viseguvernør Passakorn Boonyaluck til et samlet pressekorps fredag.

Den thailandske marinejegeren plasserte oksygenflasker inne i grotten, som del av forberedelsene til et forsøk på å få guttene ut, da han selv gikk tom for oksygen, opplyser viseguvernøren.

Guttene, som alle er mellom 11 og 16 år, og den 25 år gamle fotballtreneren deres, har vært innesperret i den oversvømte grotten i nærmere to uker. Over 1.000 redningsarbeidere er på plass ved Tham Luang Nang Non-grotten i Chiang Rai-provinsen nord i Thailand, og jobber på spreng med å få guttene ut før vannet stiger igjen. Eksperter fra Kina, USA, Storbritannia, Myanmar, Laos og Australia er på stedet for å bidra i den omfattende hjelpeoperasjonen.

– Fortsetter jobben

Talsperson for marinen Apakorn Yookongkaew forteller at 37-åringen mistet bevisstheten, og at en annen marinejeger forsøkte å hjelpe ham ut.

– Vi er trent til å forvente risiko hele tiden. Det er en del av jobben, sier han og legger til at «jobben skal fullføres selv om vi har mistet en mann».

På spørsmål om hvordan marinejegerne har tenkt å få guttene trygt ut samme vei som den topptrente dykkeren, svarer Apakorn at de vil være mer forsiktige når guttene skal fraktes ut.

CNN: For dårlig helse

Ulykken er et åpenbart tilbakefall i den enorme innsatsen som har pågått siden fotballaget forsvant 23. juni.

Varselet om kraftig regnvær de kommende dagene har tvunget thailandske myndigheter til å få opp farten i redningsarbeidet. De frykter at regnet vil gjøre at vannstanden i grotten stiger så mye at dykkere ikke lenger kan ta seg inn til de innesperrede guttene.

Torsdag uttalte Sanpon Kaeeri i en thailandsk nødetat til NRK at de hadde som mål å hente guttene ut torsdag eller fredag. Senere på kvelden skrev CNN at helsetilstanden til de tolv guttene og treneren deres er for dårlig til at de kan evakueres med det første.

Kan ikke svømme

Redningsarbeiderne har forberedt 13 sett med dykkerutstyr og rukket å gi guttene noe dykketrening, samtidig som de har sett på alternative løsninger for å få dem ut av grotten. Flytevester er også sendt inn i grotten. Flere av guttene kan ikke svømme.

Provinsguvernør Narongsak Osatanakorn i Chiang Rai sier guttene muligens kan reddes ut enkeltvis, ut ifra en vurdering av hvor klare de er. Helsepersonell og marinejegere ble torsdag morgen bedt om å vurdere hvorvidt guttene er i god nok form til å bli hentet ut raskere enn tidligere antatt.

Dykkere med lang erfaring bruker rundt seks timer på å nå fram til grotten der guttene og deres trener er.

Publisert