Israelske soldater meid ned av lastebil i Jerusalem

Fire personer er drept og 15 skal være skadet i Jerusalem etter å ha blitt truffet av en lastebil, melder Reuters.

Publisert Publisert

LASTEBILEN: Slik så det ut på stedet en tid etter at lastebilen kjørte inn i folkemengden. Foto: NTB SCANPIX

  • NTB
  1. Leserne mener

Lastebilen, som angivelig ble styrt av en palestiner fra Øst-Jerusalem, forandret plutselig retning. Like etter lå flere av soldatene livløse på bakken, noen av dem fastklemt under lastebilen. Sjåføren av lastebilen ble skutt og drept på stedet, opplyser politiet.

Tre kvinner og en mann ble drept, de var alle i tyveårene.

Ifølge den israelske redningstjenesten MDA ble minst 15 soldater såret, hvorav én har livstruende skader.

– Om lag ti mennesker lå på bakken nær gaten. Noen av dem var fastklemt under lastebilen, sier ambulansearbeideren Landy Sharon til Jerusalem Post.

– Mulig terror

Politiet kaller angrepet for et mulig terrorangrep. Ifølge israelske medier var angriperen palestiner og bosatt i Øst-Jerusalem. Politiet har oppgitt at han hadde israelsk førerkort og kjørte en lastebil med israelske skilter.

Den palestinske Hamas-bevegelsen, som styrer på Gazastripen, hyller angrepet, men tar ikke ansvar for det.

Angrepet skjedde søndag på Armon Hanatzi-promenaden, som har utsikt til Jerusalems gamle bydel og er et populært turistområde.

Fastklemt

En politikvinne sa rett etter angrepet at livløse mennesker ligger «strødd rundt på gaten», og hun fastslo også at det var snakk om et terrorangrep. Flere av ofrene lå fastklemt under lastebilen.

Israelere har i over ett år blitt rammet av en rekke kniv- og bilangrep utført av for det meste unge palestinere som tilsynelatende har handlet på egen hånd.

Siden høsten 2015 er 40 israelere og to besøkende amerikanere blitt drept i slike angrep. Samtidig har 229 palestinere blitt skutt og drept, de aller fleste av israelske sikkerhetsstyrker. Mange av palestinerne er blitt drept i forbindelse med at de har angrepet israelere eller vært mistenkt for å forsøke å gjøre det.

Israel anklager palestinske myndigheter for å hisse til vold ved at de ikke fordømmer angrepene, mens palestinske ledere mener de er et resultat av 50 år med israelsk okkupasjon, stor frustrasjon og mangel på fremtidshåp.

Raseri etter soldatkjennelse

Den siste tiden har volden avtatt. Hvis angrepet søndag viser seg å være utført av en palestiner, vil det være det første angrepet i sitt slag på om lag to måneder.

Det skjer samtidig som høyreorienterte israelere raser mot at en militærdomstol i forrige uke kjente en ung israelsk soldat skyldig i drap på en palestiner på den israelskokkuperte Vestbredden.

Palestineren skal sammen med en annen palestiner ha angrepet en israelsk soldat med kniv, hvorpå soldatene åpnet ild og drepte den ene av angriperne og såret den andre. Den sårede palestineren ble deretter skutt og drept mens han lå på bakken. Episoden ble filmet.

Kjennelsen har resultert i protester og trusler mot den israelske militærledelsen.

Politiet opplyste søndag at syv demonstranter er pågrepet i Jerusalem i kjølvannet av kjennelsen.

Publisert