Tre nordmenn skulle sette verdensrekord – igjen

Skulle innom 20 stater på 24 timer.

REKORDGUTTER: Gunnar Garfors, Tay-young Pak og Øystein Djupvik startet sitt rekordforsøk i USA søndag klokken 12 norsk tid. Her er de dagen før avreise.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Etter 22 timer og fire minutter slo trekløveret den gamle verdensrekorden. De hadde rukket innom 20 stater innen et døgn.

Kl. 11.58 norsk tid kjørte Øystein Djupvik, Tay-young Pak og Gunnar Garfors inn i Illinois, sin 22. stat. Og med det er rekordforsøket mer enn fullført.

— Det er herlig. Utrolig herlig. Målet vårt var 20 stater, men vi hadde større ambisjoner. Etter stat nummer 20 var det bare deilig. Sjarmøretappen, sier Tay-young Pak på telefon fra USA.

SLO REKORDEN: Nesten to timer før tiden slo de den gamle rekorden.

Søndag formiddag klokken 12 norsk tid satte nordmennene seg bak rattet på en leiebil i USA. Etter at de slo den gamle rekorden på 19 stater innen et døgn, ble målet å knuse den gamle rekorden.Pak tror de har kjørt mellom 1500 og 1800 kilometer. Fra North til South Carolina måtte de improvisere og tok taxi, med en «utrolig taxisjåfør». Det siste døgnet har de løpt fem kilometer, tatt buss, bane og fløyet tre ganger.

De har ikke fått bruk for tisseflasken, og har ikke fått fartsbot.

— Vi har blitt stoppet i noen rutinekontroller, men har kjørt forsvarlig, sier Pak.

Det betyr at gutta ikke nøyde seg med 20 stater, men rakk over to ekstra. Gjengen skal feire rekorden med «bobler» i New York. Alternativet var gravøl samme sted.

Vil du ta en «rekord» selv?

Les også

Fem små land du lett kan besøke på under et døgn

Et bilde hvert sted = dokumentasjon

Definisjonen på å ha besøkt et sted under rekordforsøket er å sette foten i bakken og ta et bilde.

Rekordforsøket er dokumentert både på Facebook-siden RecordrunUSA og påGarfors’ hjemmeside.

De startet i Maine og den 20. staten var Missouri. Totalt har de vært innom 22 stater, den siste var Illinois.

Hva har vært de største utfordringene underveis?

— Det var et fly som var én time og 21 minutter forsinket. Vi måtte gjøre om en del på opplegget og kjøpe nye flybilletter, men vi hadde litt tid å gå på, sier Garfors.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Har allerede Europa-rekorden

I fjor la trekløveret ut på et lignende halsbrekkende forsøk ved å sette verdensrekord i Europa. Det klarte de, 19 land ble besøkt i løpet av et døgn.

Rekordforsøk startet i Hellas, deretter gikk turen via Bulgaria, Makedonia, Kosovo, Serbia, Kroatia, Bosnia, Slovenia, Østerrike, Ungarn, Slovakia, Tsjekkia, Tyskland, Nederland, Belgia, Luxembourg, Frankrike og Sveits før de endte i Liechtenstein.

En bereist gjeng på tur

Gunnar Garfors er den yngste nordmannen som har besøkt alle verdens land. Han er kartleser på turen. Garfors har også rekorden med flest kontinenter besøkt på ett døgn: Fem.

Tay-young Pak er på en pågående to år lang reise som har ført ham til Stillehavet, Afrika og Asia. Han er kokk og heiagjeng på turen, og har ansvaret for tissepauser underveis med tisseflaske klar i baksetet. Han har også mål om å spise én matrett i hver stat.

Øystein Djupvik er sjåfør hele veien, og kjørte hele etappen i Europa to ganger. Noe som er rekord i seg selv.

Les også

Dette er de dyreste landene å bli syk i

Nøye planlagt tur

Djupvik forteller i forkant av stuntet at han er opptatt av å være så godt forberedt som mulig.

De reiste til USA noen dager før for å kjøre deler av strekningen. Ruten er planlagt i rundt to måneder for å finne de smarteste rutene.

HOPPENDE AVSKJED: Gunnar Garfors er yngste nordmann som har besøkt alle verdens land. Han og resten av reisefølge ble sendt av sted av cheerleaderne Queens i Oslo.

Dagen før avreise slapper de helt av. Tidlig søndag morgen gikk startskuddet, tidspunktet er ikke tilfeldig – det er generelt mindre trafikk på veiene på hviledagen.Punkteringer, omkjøring, kraftig regnvær og mye trafikk er ting de var nervøse for. Det skjedde på forrige tur, da de opplevde både stengte veier og uvær.

Fly deler av veien

For å klare å gjennomføre et slikt forsøk må de også ut og fly.

— Det er det som er mest stress med hele reisen. Ofte må vi løpe for å rekke flyturen. Men denne gangen var vi godt forberedt, sier Djupvik.

De var giret, både underveis og før avreise.

— Adrenalinet er alltid på topp helt mot slutten av turen, Det føles som en ekstrem versjon av jorden rundt på 80 dager, sier Tay.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les også:

Publisert: