Paven tok med syriske flyktninger på flyet fra Hellas

Tolv syriske flyktninger, blant dem seks barn, fikk bli med pave Frans' fly da han reiste tilbake til Roma etter et besøk til den greske øya Lesbos lørdag.

Publisert Publisert

BESØKTE FLYKTNINGER: Pave Frans møtte flyktninger i flyktningleiren Moria på Lesbos. Han tok med seg tolv flyktninger tilbake til Vatikanet. Foto: Filippo Monteforte / Reuters / NTB scanpix

  • NTB

— Paven tok med seg tre flyktningfamilier fra Syria, tolv personer totalt, inkludert seks barn, heter det i en uttalelse fra Vatikanet.

De tolv er muslimer. To av familiene kommer fra Damaskus og den tredje fra IS-okkuperte Deir al-Zor.

— Hjemmene deres hadde blitt bombet, heter det videre i uttalelsen.

Vatikanet skal ta hånd om de tolv flyktningene, i samarbeid med en katolsk organisasjon.

Flyktningene omfattes ikke av returavtalen som EU har inngått med Tyrkia, fordi de ankom Lesbos før avtalen trådte i kraft.

Møtte Tsipras

Pave Frans ankom Lesbos lørdag formiddag for å besøke flyktninger. I tillegg hadde han samtaler med statsminister Alexis Tsipras, Hellas' erkebiskop Ieronymos og den økumeniske patriarken Bartholomew I, som er åndelig leder for verdens ortodokse kristne. Paven satte av fem timer til besøket.

Før avreise fra Roma lørdag morgen møtte pave Frans Bernie Sanders, som kjemper for å bli valgt til Demokratenes presidentkandidat i USA. Fredag deltok Sanders i en konferanse i Vatikanet der han ba verdens ledere kjempe for å redusere økonomiske ulikheter.

EU-avtale

Lesbos er blant de mest brukte reiserutene for flyktninger og migranter som vil videre nordover i Europa. Den greske øyen ligger like utenfor det tyrkiske fastlandet, men til tross for den korte avstanden har mange mistet livet under overfarten i skrale farkoster og gummibåter.

Lesbos står sentral i returavtalen som EU har inngått med Tyrkia. Avtalen innebærer at nye migranter og flyktninger som ankommer de greske øyene, skal returneres til Tyrkia. Til gjengjeld skal EU-land hente syriske flyktninger fra Tyrkia, og tyrkiske myndigheter får dessuten 3 milliarder euro fra EU.

Publisert