Mistenkelige pass var i Interpols database

Minst to pass som ble brukt av passasjerer på det forsvunnede flyet var stjålne.

Publisert:

SØKER: Kinesiske skip deltar i søket etter det savnede flyet. En territoriell strid er satt til side i den spesielle situasjonen. Foto: REUTERS

SØKER: Oljesøl er oppdaget i sjøen 250 kilometer utenfor Vietnam. Det er foreløpig uvisst om det stammer fra det savnete flyet. Foto: REUTERS

NTB

Interpol sier at minst to pass som ble brukt av passasjerer på det malaysiske passasjerflyet, er i deres base over stjålne pass.

Den internasjonale politiorganisasjonen tilføyer søndag at den også undersøker andre, mistenkelige pass.

Interpol har en egen database over stjålne eller mistede pass, og det er her de har funnet minst to pass som ble brukt av to passasjerer på flyet fra Malaysia Airlines som forsvant fredag kveld på vei fra Kuala Lumpur til Beijing i Kina.

Sjekker minst fire

På en pressekonferanse søndag sa Malaysias transportminister at de sjekker identiteten til ytterligere to passasjerer på Boeing 777-flyet som er borte, i tillegg til to personer som reiste med stjålne pass fra Østerrike og Italia.

Les også

To passasjerer på det savnede flyet brukte stjålne pass

Ministeren, Hishamuddin Hussein, sier han har vært i møte med et team fra det amerikanske politiet FBI som har engasjert seg fordi det kan være mistanke om terror, med den formelle begrunnelsen at det var amerikanske passasjerer på flyet.

Han sier at landets etterretning også er i gang med en full gjennomgang av hele passasjerlisten i tillegg til de fire som framstår som mistenkelige. Opptak fra overvåkingskameraer i innsjekkingsområdet blir også sjekket.

— Alle de fire navnene har jeg, sa Hishamuddin, som også er forsvarsminister. Han la til at man ikke må ta forhastede slutninger, og at hovedfokus først må være å finne flyet.

Alle de fire som sjekkes, kjøpte billettene sine gjennom China Southern Airways, som Malaysia Airlines opererte ruta sammen med.

Fikk kontakt med telefon

Det var ingen meldinger om dårlig vær og ingen tegn på hvorfor det store flyet forsvant uten spor under en rutinemessig nattflyging i vanlig cruisinghøyde under klar himmel på en ofte trafikkert og godt overvåket rute til Beijing.

Det siste livstegnet fra flyet med 239 mennesker om bord kom rundt en time etter avgang like etter midnatt natt til lørdag da det befant seg 120 nautiske mil fra kysten av Malaysia på vei mot Vietnam.

Det ble ikke sendt noen nødmelding, og heller ingen annen kommunikasjon fra flyet.

Søker etter mobilsignal

Familien til en av de kinesiske passasjerene som er savnet på det forsvunne malaysiske passasjerflyet, har fått kontakt med mannens mobiltelefon, melder Kinas statlige kringkasting.

Beijing TV sa at også de fikk kontakt med telefonen før kontakten deretter ble brutt.

Malaysiske myndigheter forsøker nå å bruke kontakten til å lokalisere flyet, melder den kinesiske TV-kanalen.

Fant gjenstand

Vietnam melder at de fra lufta har observert to store oljeflak i sjøen sør for sørspissen av landet. Båter er nådd fram til området, men har ennå ikke funnet oljeflakene, og det kan dermed ikke fastslås om oljen stammer fra flyet.

En «uvanlig gjenstand» som ble observert i havet under letingen etter det malaysiske passasjerflyet som forsvant lørdag, viser seg å ha vært en gjenstand av tre som umulig kan stamme fra flyet.

Det var et amerikansk skip som først observerte gjenstanden. Skipet meldte ifra til USAs ambassade i Hanoi som rapporterte det til myndighetene.

Vietnams redningstjeneste sa at Malaysia hadde bedt om at det ble sendt en båt og et helikopter.

Funnstedet var cirka 100 kilometer fra øya Tho Chu an utenfor sørspissen av Vietnam.

Kan ha snudd

Radarsignalene etter det forsvunne passasjerflyet med 239 mennesker om bord fra Malaysian Airlines kan tyde på at flyet endret kurs og snudde rett før det forsvant.

Malaysiske letemannskaper har derfor utvidet leteområdet til også å omfatte landets vestkyst, opplyser militære representanter søndag.

– Vi har sett på opptakene fra radaren. Vi har innsett at det er mulig at flyet snudde, sier Rodzali Daud, sjef for Malaysias luftforsvar, på en pressekonferanse.

Båter og fly leter

Flere land i området har satt inn til sammen 22 fly og 40 båter for å delta i letingen, men ingen spor etter det savnede flyet var ennå funnet etter intens leting gjennom natten og formiddagen søndag.

Både Kina og USA har sendt marinefartøyer for å delta i letingen.

Et team fra det amerikanske byrået for luftfartssikkerhet (NTSB) er på vei til Malaysia, sammen med tekniske rådgivere fra Boeing og amerikanske luftfartsmyndigheter.

153 av passasjerene på det savnede flyet var kinesere, og deres pårørende ventet urolig på beskjed på et hotell i nærheten av flyplassen i Beijing.

Malaysias statsminister Najib Razak besøkte søndag malaysiske pårørende, som venter på nyheter på et hotell i hovedstaden Putrajaya.

Blant passasjerene var det også 20 ansatte i et amerikansk datafirma, tolv av dem kinesere og åtte malaysiere.

— Foreløpig er vi kun fokusert på våre ansatte og deres familier, sier konsernsjef Gregg Lowe i Freescale Semiconductor, som har hovedkontor i Austin i Texas.

Norsk pilot

Den norske piloten Per Engebret Fossum fra Tynset fløy i det samme området da Malaysian Airlines' fly fra Kuala Lumpur til Beijing forsvant.

— Det er sånt man ikke tenker er mulig, og det er veldig trist, sier Fossum til NRK.

Fossum bor i Kuala Lumpur i Malaysia og har jobbet i Air Atlanta Icelandic de siste ti årene. Han har vært leid ut til Malaysian Airlines mange ganger og har fløyet den samme strekningen som det savnede Boeing 777-flyet.

Samtidig som Malaysia Airlines-flyet forsvant, fløy Fossum et passasjerfly fra Hongkong til Jeddah i Saudi-Arabia. Ifølge Fossum var det fine flyforhold.

— Jeg tror ikke været har spilt noen rolle i det hele tatt, sier Fossum.

Men siden det ikke ble sendt ut noe Mayday-signal, og kapteinen ikke fikk gitt omverdenen beskjed om problemer, må det som skjedde, ha skjedd fort, mener han.

— Det er klart at noe må ha skjedd veldig raskt.

Publisert: