Zimbabwes avsatte visepresident ber Mugabe gå av

Zimbabwes avsatte visepresident Emmerson Mnangagwa oppfordrer president Robert Mugabe til å respektere folkemeningen og gå av.

Publisert Publisert

STILLER KRAV: Visepresident Emmerson Mnangagwa, her avbildet under et partimøte i Harare, oppfordrer president Robert Mugabe til å gå av. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Zimbabwes innbyggere snakker med én stemme. Min oppfordring til president Mugabe er at han bør ta hensyn til folkets opprop om å gå av, slik at landet kan utvikle seg videre og bevare hans arv, sier Mnangagwa tirsdag.

Mnangagwa fikk tidligere i november sparken som visepresident, trolig fordi Mugabe ønsket å sikre at konen Grace ble presidentens etterfølger. Den avsatte visepresidenten oppholder seg nå i utlandet. Han sier han ikke kommer hjem til Zimbabwe før hans sikkerhet kan garanteres.

Mandag kveld opplyste hæren i Zimbabwe at Mnangagwa er ventet tilbake til landet om kort tid og at han da vil møte Mugabe.

Det var avsettelsen av Mnangagwa som utløste den politiske uroen som nå ser ut til å bety slutten for Mugabes 37 år lange styre.

Ifølge militærets kunngjøring er det holdt flere møter med Mugabe siden han søndag lot være å følge oppfordringene om å gå av.

Mnangagwa har vært en av Mugabes nærmeste medarbeidere i over 30 år, og kritikere betegner ham som minst like hensynsløs og brutal som Mugabe.

Publisert