Belgisk påtalemyndighet kaller Liège-angrepet for terrordrap

Trippeldrapet på to politikvinner og en 22-årig mann i Liège var terror, mener belgisk påtalemyndighet. Et fjerde drap på en 31 år gammel mann holdes utenom.

Publisert:

TERROR: Politiet forsøker å roe ned en mann etter angrepet i Liège tirsdag. Foto: Geert Vanden Wijngaert, AP / Scanpix

NTB

Den 36 år gamle belgieren Benjamin Herman, som tirsdag ble drept av politiet, antas å stå bak alle fire drapene, men politiet har innledet to ulike etterforskninger.

Mens trippeldrapet tirsdag behandles som terror, blir drapet kvelden før behandlet som en vanlig drapssak, opplyser en talsmann for påtalemyndigheten, dommerfullmektig Eric Van Der Sypt.

Det er Hermans handlemåte som har fått påtalemyndigheten til å anta at det er snakk om et terrorangrep. Fremgangsmåten er i tråd med den som IS har oppfordret til i videoer. De to politikvinnene ble først stukket med kniv før gjerningsmannen stjal våpnene deres og skjøt både de to betjentene og flere andre.

Terroranklagen er også basert på at Herman ropte «Allahu Akbar» (Gud er størst) og hadde vært i kontakt med radikaliserte personer, ifølge dommerfullmektig Wenke Roggen.

IS-OPPSKRIFT: Fremgangsmåten er i tråd med den som IS har oppfordret til i videoer, ifølge påtalemyndigheten. Foto: Geert Vanden Wijngaert, AP / Scanpix

– Intet nettverk

Innenriksminister Jan Jambon opplyste onsdag at Herman drepte en tidligere medfange kvelden før trippeldrapet. Herman skal ha slått 31-åringen i hodet med det som trolig var en hammer, og som senere ble funnet i Hermans bil.

Jambon avviser at gjerningsmannen var med i noe større nettverk.

– Det er virkelig en isolert hendelse. Han var ikke del av noe nettverk, han mottok ikke instruksjoner fra noen andre, så det er ikke behov for å heve terrorberedskapen, sa Jambon til rikskringkasteren RTL onsdag.

Han advarer mot å trekke forhastede konklusjoner.

– Det er tegn til at det var en radikalisering i fengselet, men var det radikaliseringen som førte til disse handlingene? Der kan vi også stille oss selv mange spørsmål, sier ministeren.

ÅSTEDET: Rettsmedisinere jobber på stedet der to kvinnelige politibetjenter og en 22-årig mann ble drept tirsdag. Fire andre politifolk ble innlagt på sykehus med skuddskader. Foto: Geert Vanden Wijngaert, AP / Scanpix

Ute på perm

Herman var født i 1982. Han var straffedømt for både ran, vold og narkotikasalg, og var ute på en todagers permisjon da drapene ble begått. Ifølge politiet ble han radikalisert etter å ha hatt kontakt med ytterliggående islamister i fengsel.

De to kvinnelige politibetjentene på 43 og 53 år ble stukket flere ganger i ryggen. Deretter ble de skutt med sine egne våpen. Også en 22-årig mann som satt i en parkert bil like ved, ble skutt og drept. Fire andre politifolk som ble truffet av skudd, ble innlagt på sykehus.

Gissel på sykehus

Innenriksministeren har også måttet svare på spørsmål om hvordan det er mulig å stjele våpnene fra to politifolk.

– De reagerte bra. Alle systemene, alle prosedyrene virket. Men hvis du blir angrepet bakfra, noe som var tilfellet med de to politibetjentene, så kan du ikke gjøre noe, sier Jambon.

Herman rakk også å ta en kvinnelig renholdsassistent som gissel ved en skole i nærheten før han selv ble skutt og drept. Hun ble innlagt på sykehus med sjokkskader, og har fått besøk av både statsminister Charles Michel og kong Philippe.

Den aktuelle skolen var onsdag stengt og vil muligens også holde stengt torsdag. Elevene får krisepsykologisk hjelp.

Publisert: