Steen: – En brutal kuppmaker

– Augusto Pinochet var ansvarlig for ett av de mest brutale statskupp verden har sett. Likevel ble han støttet av sitt lands høyrepolitikere helt til de oppdaget at han også hadde underslått milliardbeløp.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

Det sier Norges tidligere ambassadør i Chile, Reiulf Steen, i en kommentar til meldingen om Pinochets død.

– Under mine fire år i Chile merket jeg godt at landet var delt i to leire og så sent som i 1989 stemte over 40 prosent for at Pinochet skulle fortsette som selvvalgt president, sier Steen.

– Det viser at han hadde betydelig støtte selv om han drev en million mennesker i eksil. Det er mye i en befolkning på 15 millioner, sier Steen, som selv er gift med Ines Vargas som i sin tid sto på Pinochets dødsliste. Vargas kom seg imidlertid ut av Chile i siste øyeblikk og havnet til slutt i Norge der hun ble giftet med Arbeiderpartiets tidligere leder.

Steen sier Pinochet tok livet av 3.000 politiske motstandere den første uken etter kuppet og i hele sin periode fortsatte å underkue sine motstandere med grusom brutalitet.

– Det er interessant å registrere at høyresiden i Chile likevel forsvarte Pinochet helt til det ble avslørt at han hadde tatt milliardbeløp og ført ut av landet.

– Nå pågår det en rettsprosess også mot hans familie og den vil bli sluttført, sier Reiulf Steen.

Publisert: