Sjokkseier for Tea Party-politiker

En av de viktigste lederne i Det republikanske partiet i USA, Eric Cantor, er overraskende blitt slått av en utfordrer fra Tea Party-bevegelsen i et av partiets nominasjonsvalg.

Publisert:

SJOKKTAP: På forhånd tok de fleste det for gitt at Eric Cantor ville vinne nominasjonsvalget tirsdag. Men da stemmene var talt opp, hadde rivalen David Brat vunnet en komfortabel seier med 56 prosents oppslutning. Larry Sabato, som leder senteret for politiske studier ved University of Virgina, mener Cantors nederlag er noe av det mest oppsiktsvekkende som har skjedd i USAs moderne politiske historie. Foto: SCANPIX

NTB

Dermed blir den politiske nykomlingen David Brat, som støttes av den sterkt høyreorienterte Tea Party-bevegelsen, en av republikanernes kandidater i delstaten Virginia i mellomvalget til høsten.

På forhånd tok de fleste det for gitt at Cantor ville vinne nominasjonsvalget tirsdag. Men da stemmene var talt opp, hadde Brat vunnet en komfortabel seier med 56 prosents oppslutning.

— Jeg føler ydmykhet etter at Gud har gitt oss denne seieren. Det er et utrolig mirakel, sier Brat, som underviser i økonomi ved en høyskole i Virginia.

- Et jordskjelv

Cantor er i dag republikanernes flertallsleder i Representantenes hus. Nederlaget i nominasjonsvalget beskrives som et sjokk som ryster ledelsen i partiet.

Ifølge avisen New York Times er Cantors tap i nominasjonsvalget et av de mest sjokkartede noensinne.

TRIUMF: Ifølge nyhetsbyrået Reuters er Brats valgseier også Tea Party-bevegelsens største triumf noensinne. Foto: SCANPIX

— Dette er et jordskjelv. Ingen trodde han ville tape, sier den tidligere kongresspolitikeren Vin Weber til avisa Washington Post.

Larry Sabato, som leder senteret for politiske studier ved University of Virgina, mener Cantors nederlag er noe av det mest oppsiktsvekkende som har skjedd i USAs moderne politiske historie.

— Grasrota i det republikanske partiet gjør opprør mot partiledelsen i Washington, sier han.

Billig seier

Mens Cantor brukte 30 millioner kroner på valgkampen, dro Brat seieren i land med et beskjedent budsjett på 730.000 kroner.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er Brats valgseier også Tea Party-bevegelsens største triumf noensinne. Seieren var trolig etterlengtet på ytre høyre fløy i amerikansk politikk siden flere republikanske nominasjonsvalg tidligere i vår har endt med nederlag for Tea Party-kandidatene.

Selv betegnet Cantor resultatet i nominasjonsvalget som skuffende da nederlaget var et faktum.

— Men jeg tror på dette landet. Jeg tror det er en mulighet rundt neste hjørne for oss alle, sa 51-åringen.

- Vil gå mot høyre

Brat har kritisert Cantor for ikke å være konservativ nok, for å godta heving av maksgrensen for USAs statsgjeld og for å være ettergivende i innvandringspolitikken.

Samarbeidet mellom republikanerne og demokratene i Kongressen har vært svært vanskelig de siste årene, og Cantors tap kan gjøre samarbeidsklimaet enda dårligere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Årsaken er at andre republikanere kan bli redde for å lide samme skjebne hvis de ikke fremstår som tilstrekkelig høyreorienterte.

— De vil bevege seg enda lenger mot høyre, og Tea Party vil så frykt i hjertene til hver eneste republikaner som stiller til valg, sier den demokratiske kongressrepresentanten Steve Israel.

Publisert: