Tviler på at PKK står bak

Men utbrytergruppe kan være ansvalig for Istanbul-bomben

ÅSTEDET: Her smalt det i Istanbul tidlig søndag. MURAD SEZER

  • NTB
  • Hege Pauline Hovig

Istanbul/Oslo: Pinar Tank tviler på at den kurdiske separatistbevegelsen PKK står bak bomben som eksploderte i Istanbul søndag.

— Det er lett å peke på PKK med deres voldelige fortid. Men PKK har endret seg og sin måte å sette frem krav på, sier norsktyrkiske Pinar Tank til NTB. Hun er seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

— PKK har de siste årene vært mer villig til å gå i dialog og har signalisert at de er mer interessert i å finne en politisk løsning framfor å bruke vold, sier Tank.

— De viser tydelig at de ønsker å bedre sitt renommé internasjonalt. Å detonere en bombe midt i Istanbul, med mulighet for at vestlige turister blir rammet, er ikke måten PKK driver på.

Les også

Minst 22 såret i bombeeksplosjon

Våpenhvile utløpt

32 personer, de aller fleste politifolk, ble såret i bombeangrepet på Taksim-plassen i hjertet av Istanbul søndag. Tyrkiske myndigheter hevder PKK står bak bomben, men det avviser den kurdiske gruppen.

— PKK er ikke ansvarlig for bomben i Istanbul, het det i en uttalelse fra gruppen mandag.

Samtidig kunngjorde PKK at den vil forlenge den ensidige våpenhvilen fram til juni neste år. Våpenhvilen, som PKK innledet for en måned siden, utløp søndag, samme dag som bombeangrepet i Istanbul.

Den kurdiske PKK-geriljaen har siden 1980-tallet kjempet for et selvstendig Kurdistan, og over 40.000 mennesker er blitt drept i konflikten. De siste årene har imidlertid gruppen trappet ned den væpnede aktiviteten og signalisert vilje til mer politisk aktivitet.

Utbrytergruppe

Pinar Tank mener det er mye mer sannsynlig at andre kurdiske grupper med tilknytning til PKK står bak. Hun nevner gruppen Kurdish Freedom Hawks (KFH), en utbrytergruppe fra PKK, som den mest sannsynlige.

— Denne gruppen har stått bak flere andre bombeangrep i Tyrkia, blant annet en bussbombe som gikk av i sommer, forklarer Tank. Hun peker også på flere andre kurdiske grupper.

— Det er imidlertid vanskelig å vite hvor nærme KFH står PKK, om det er en reell utbrytergruppe som går imot PKKs dialoglinje, eller om PKK bruker den for å kunne spille på to strenger, sier Tank.

Ikke al Qaida

Hun er imidlertid enig med tyrkiske myndigheter i at angrepet trolig ikke er et al Qaida-lignende angrep, men kommer fra kurdiske opprørere. Både tidspunktet, målet og den politiske konteksten tyder på det, mener seniorforskeren.

— Denne bomben rammet ikke mange mennesker, og de fleste som ble såret, var politifolk. Det virker mer som at de som står bak, ønsker å signalisere noe mer enn å ramme flest mulig, påpeker Tank.