Ti nye døde svaner i Tyskland

Ti døde svaner på den tyske øya Rügen er bekreftet smittet av fugleinfluensaviruset H5N1, ifølge lokale landbruksmyndigheter.

Publisert:
NTB

I alt er 40 døde svaner testet for det svært smittsomme viruset. De første resultatene viser at ti av dem var smittet, opplyste myndighetene i delstaten Mecklenburg-Vorpommern torsdag. Tidligere er det bekreftet tre tilfeller av det dødelige viruset.

Det antas at sykdommen har vært i Tyskland en stund, siden svaner gjerne holder seg på samme sted og ikke er trekkfugler. Veterinærmyndighetene er nå travelt opptatt med å undersøke fugler også andre steder.

Utbruddet utløste torsdag en hissig debatt i Forbundsdagen i Berlin hvor landbruks— og forbruksminister Horst Seehofer måtte stå skolerett og forsvare tiltakene som myndighetene har iverksatt for å hindre at den dødelige sykdommen sprer seg.

Fugleinfluensa forårsaket av H5N1-viruset kan i enkelte tilfeller smitte fra fugl til mennesker.

Samtlige markeder for fjærkre og utstillinger er nå forbudt, tollkontrollen av turister er trappet opp, og fra fredag er det forbudt å holde fjærfe utendørs. Likevel regner Seehofer med at man vil oppdage flere sykdomstilfeller.

Opposisjonen klager over at det gikk for lang tid fra svanene på Rügen ble funnet av turister fredag, til området ble sperret av og testresultatene meddelt seks dager senere.

Torsdag ble det også meldt om to nye tilfeller av viruset i Hellas, dermed er det totale antallet oppe i seks. Også i Østerrike, hvor det allerede er meldt om to tilfeller, har man oppdaget en tredje fugl som er død på grunn av viruset. Det er også funnet nye tilfeller i Slovenia og Romania.

INGEN SJANSER: Veterinærer i beskyttelsesdrakter tar en prøve av en kyllling hos gårdbruker Karl-Heinz Paeper på den tyske øyen Rügen. Foto: REUTERS

Publisert: