- Krigen etterlater dype sår

Tamiler risikerer å bli mer ytterliggående som følge av krigen på Sri Lanka. De brutale kampene etterlater seg en dypt splittet befolkning og et ødelagt demokrati.

  • Oslo
  • >colombo
  • Ntb<br
  • Ann Fredriksen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

– Den største faren nå er at de som har vunnet krigen, sier at nå har vi vunnet, nå trenger vi ikke å gi tamilene noe som helst, sier miljø— og utviklingsminister Erik Solheim til NTB.

Han understreker at krigen har hatt enorme omkostninger for det srilankiske samfunnet.

– Mange mennesker har forsvunnet, det finnes knapt noen uavhengig presse, og vi aner ikke hvor mange soldater som er døde. Denne krigen har kun vært mulig å føre fordi vi ikke har sett gråtende kvinner og barn på TV, sier Solheim.

Økt støtte til LTTE

Han peker også på at støtten til gerilja-gruppen LTTE, også kalt Tamiltigrene, ser ut til å ha økt blant eksiltamiler i løpet av krigen.

– Hvis ikke regjeringen bruker denne seieren til å skape en stat der alle føler seg hjemme, er det bare et tidsspørsmål før nye generasjoner med tamiler tar til våpen, sier Solheim, som heller ikke utelukker voldelige aksjoner i utlandet.

Også på den singalesiske siden vil det ta lang tid å gjenreise demokratiet, fremholder han.

Les også: 100.000 fanget på stranden

Regjeringshærens seier ser nå ut til å være innen rekkevidde, ettersom de har omringet det lille kystområdet som LTTE fortsatt kontrollere. Tiden da geriljagruppen kontrollerte territorium ved hjelp av militære styrker, er dermed definitivt forbi.

Internert

Nå blir tamilene som kommer ut av krigssonen, internert i store leire.

– Tamiler i eksil er veldig redde for hva som skjer i disse oppsamlingsleirene. Internasjonale observatører må komme inn, alle må registreres, slik at ingen «forsvinner», og ingen må bli torturert, sier Solheim.

Publisert:
FLYKTER TIL HAVS: I små fiskerbåter flykter tusener av tamiler til havs.
BEKYMRET: Erik Solheim.