Palestinerne bringer Israel inn for Den internasjonale straffedomstolen

Palestinske selvstyremyndigheter ber Den internasjonale straffedomstolen i Haag granske Israel for krigsforbrytelser på grunn av bygging av bosettinger.

Publisert Publisert

GRENSEN: Den israelske siden av grensegjerdet mot Gazastripen mandag. Foto: Amir Cohen, Reuters / Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Beslutningen ble gjort sent mandag kveld under et møte mellom palestinernes president Mahmoud Abbas og høytstående PLO-medlemmer, opplyser PLOs generalsekretær Saeb Erekat.

Erekat sier beslutningen om å klage Israel inn til ICC er begrunnet med at Israels bygging av bosettinger på okkupert område ble signert «umiddelbart».

Beslutningen kom bare timer etter at USA åpnet sin nye ambassade i Jerusalem, en by som både Israel og palestinerne gjør krav på som sin hovedstad. Etter ambassadeåpningen ble minst 55 palestinere på Gazastripen drept av israelske soldater i protester langs grensen til Israel.

Palestinernes forsøk på å få Israel gransket for krigsforbrytelser kan innebære en kraftig forverring i et allerede spent forhold mellom de to partene.

BOSETTING: Bosettingen Givat Zeev på Vestbredden på et bilde fra desember 2016. Foto: Baz Ratner, Reuters / Scanpix

USA setter inn flere soldater

Mandag kveld meldes det også at USA utstasjonerer flere titall marinesoldater for å styrke sikkerheten ved landets ambassader i Israel, Jordan og Tyrkia. Vaktholdet styrkes midlertidig ved hver av ambassadene, opplyser amerikanske tjenestemenn.

Det er ikke opplyst hvor mange som skal utplasseres ved den nye amerikanske ambassaden i Jerusalem og hvor mange marinesoldater som skal være igjen for å sikre vakthold ved den amerikanske ambassaden i Tel Aviv, som fortsatt er operativ.

En talskvinne for det amerikanske marinekorpset, Ryan E. Alvis, sier forsterkningen finner sted som følge av «nylige hendelser». I likhet med de anonyme tjenestemennene oppgir hun ingen antall eller andre detaljer.

DREPT: Minst 55 palestinere på Gazastripen ble drept av israelske soldater i protester langs grensen til Israel mandag. Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters / Scanpix

Kaller hjem ambassadører

Tyrkia kaller hjem landets ambassadører fra Israel og USA for konsultasjoner, opplyser visestatsminister Bekir Bozdag mandag kveld.

I tillegg kaller Tyrkia inn til hastemøte i Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) fredag, kunngjorde Bozdag mandag kveld, uten å komme med ytterligere opplysninger.

Også Sør-Afrika har tilbakekalt sin ambassadør fra Israel på grunn av den blodige voldsbruken mot palestinere på Gazastripen, opplyser sørafrikanske myndigheter.

Ambassadør Sisa Ngombane forlot Israel mandag og reiste hjem til Sør-Afrika.

Sør-Afrikas forhold til Israel har vært kjølig i mange år, og den sørafrikanske regjeringen støtter ivrig opp om palestinernes sak.

Publisert