Marte Dalelv benådet i Dubai

Marte Dalelv, som ble dømt for sex utenfor ekteskap i Dubai, er benådet. Hun får tilbake passet sitt og får reise hjem til Norge.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Marte Deborah Dalelv har allerede fått tilbake passet sitt og kan dermed reise hjem til Norge når hun vil, opplyser Åse Bjerke, Norges ambassadør til De forente arabiske emirater.

— Men det er ikke besluttet når hun reiser, hun har fortsatt noen formaliteter hun må ordne først, sier Bjerke til NTB.

Dalelv sier selv at hun nå vil reise hjem så fort som mulig.

— Jeg er veldig, veldig glad over å være benådet, sier hun til NRK.

Dalelv takker samtidig emiren for å ha benådet henne.

Diplomatisk press

Etter at hun anmeldte en voldtekt tidligere i år, ble Dalelv dømt til 16 måneders fengsel for sex utenfor ekteskap, falsk forklaring og ulovlig alkoholkonsum. Hun anket dommen.

Saken har de siste dagene vakt stor internasjonal oppsikt, og i helgen ble Dalelv innkalt til et uventet møte med statsadvokaten mandag morgen. Der fikk hun beskjed om at hun var benådet.

DØMT: Dalelv gikk tidligere i år til politiet i Dubai og anmeldte en mann for voldtekt. Resultatet ble at hun er blitt dømt til fengsel i ett år og fire måneder. Foto: SCANPIX

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) orienterte pressen etter møtet. Han gjorde det klart at Norge har lagt press på Emiratene.

— Vi har vært i daglig kontakt med myndigheter på høyt nivå, sa Eide, som la til at Norge tidlig gikk inn i diplomatiske forbindelser med De forente arabiske emirater.

Stoltenberg takker emiren

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) takker De forente arabiske emirater for avgjørelsen om å benåde Marte Dalelv. Han trekker samtidig fram utenrikstjenestens innsats for å få til en diplomatisk løsning.

— Det er ingen tvil om at all oppmerksomheten fra verden rundt, det iherdige arbeidet fra utenrikstjenesten og særlig Espen Barth Eide personlig har ført til denne avgjørelsen, sier Stoltenberg til TV 2.

I en twittermelding takker statsministeren alle som har bidratt. «Glad for at Marte er benådet, og at hun igjen er en fri kvinne», skriver han.

Utenriksministeren sier til NTB at det store internasjonale engasjementet og den gode dialogen med myndighetene i Emiratene var to viktige årsaker til at Dalelv kunne bli benådet.

— Det er krefter i Emiratene som vil modernisere landet, og det var disse som ville ha en løsning på saken så fort som mulig, sier han.

Ringvirkninger

Eide mener saken vil skape positive ringvirkninger i Emiratene og andre land i regionen.

— Emiratene inkludert Dubai er et samfunn i rask endring. Denne beslutningen vil ikke bare gjelde for Marte Dalelv, som kan reise hjem nå om hun ønsker det, men også en vekker med tanke på rettstilstanden i mange andre land, fastslo han da han orienterte pressen om saken mandag formiddag.

— Vi mener at kvinner og menn skal bli hørt på samme måte. Myndighetene i emiratet har gitt stor forståelse til disse synspunktene, tilføyde Eide.

Mamma venter spent

Hjemme venter en overlykkelig mor nå spent på å få datteren hjem.

— Jeg er kjempeglad, sier en tydelig rørt Evelyn Dalelv til NTB.

— Det er en stor lettelse å vite at hun nå slipper å gå inn i det fengselet igjen og slipper å være borte fra oss så lenge, sier hun.

Med skjelvende stemme forteller Dalelv at hun gleder seg stort til å få datteren hjem igjen.

— Det skal bli godt å gi henne en skikkelig god klem, en skikkelig mammaklem, sier hun.

Les også:

Publisert