Gå til Prekestolen fra lenestolen

Høydeskrekk er ingen hindring. Nå kan du sitte hjemme i lenestolen og vandre langs kanten av Prekestolen. Google har vært på toppen og laget Street View-bilder som er publisert på Google Maps.

  • Tor Inge Jøssang
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Dette er jo fantastisk eksponering for Lysefjorden og Prekestolen, både i Norge og internasjonalt, sier Harald Skaarn, produktansvarlig i Google Norge, i en pressemelding.

I sommer vandret Googles Trekker-kameraer opp fra Lysefjorden og helt ut på Prekestolen. Fra 3. mars er bildene tilgjengelig for alle over hele verden via Google Street View, skriver Aftenbladet.

Inspirerer flere til å gå?

Prekestolen er et av Norges mest spektakulære steder, og er derfor ett av stedene som har stått på Googles liste over steder som bør inkluderes på Street View.

Med Street View-bilder kan folk fra hele verden via Google Maps få et inntrykk av den fantastiske opplevelsen og utsikten Preikestolen byr på, og kanskje også la seg inspirere til å legge ferien til Norge, ifølge Google.

KOMPASS: Med et kompass nederst til høyre i bildet kan du styre retningen for hvor du vil se.

Det gikk 250.000 til toppen i fjor. Stiftelsen Preikstolen, som håndterer turisttrafikken i området, har på sin side vært bekymret for at besøket skal bli for stort.Eksponeringen via Google kan gi utfordring i form av enda større tilstrømning.

— Dette er et eksempel på at Prekestolen markedsfører seg selv. Dette er ganske unikt. Vi er i selskap med pyramidene i Egypt, den kinesiske mur og Machu Picchu. Dette er steder alle kjenner til. Det er fantastisk når Google har Preikstolen med på en slik eksklusiv liste, sier Audun Rake i Stiftelsen Prekestolen.

Han er ikke bekymret over gratisreklamen.

— Den voksende turisttrafikken er et luksusproblem som vi vi må finne løsninger på, og det er vi i ferd med. Vi har allerede løst utfordringer med kø i stien og det er laget nok parkeringsplasser. Nå diskuterer vi hva som skal gjøres dersom det blir for mange ute på platået samtidig. Taket er ennå ikke nådd og vi har god anledning til å teste ut tiltak, slik som spredning utover døgnet, sier Rake.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Nye steder

Street View-bilder finnes i dag i 65 land, og hvert år kjører bilen med kameraer på taket tusenvis av mil og tar bilder av nye gater og oppdaterer gamle bilder. Noen steder er vanskeligere å komme til, og da tar Google frem Trekker.

BRUK DENNE: Klikk på dette symbolet for å flytte deg til et annet sted langs stien.

Trekkeren er en ryggsekk med et kamerastativ med 15 kameraer og GPS.– Trekker er laget for å kunne dekke steder hvor vi bilen ikke kommer frem. Trekker kommer seg frem overalt og dekker først og fremst interessante, vakre steder som folk har lyst til å se, sier produktansvarlig Harald Skaarn i Google Norge.

Når bildene er tatt, blir de databehandlet for å gjøre dem klare til å vises på Google Maps. Google syr så alle enkeltbildene sammen til 360-graders panoramabilder som du kan se på Google Maps.

Samtidig lanseres også Street View-bilder fra Skimuseet i Holmenkollen. Skimuseet har årlig mer enn 200.000 besøkende, og er et av Norges mest populære museer.

Stedene som i dag blir inkludert i Street View blir en del av en eksklusiv klubb som fra før av inkluderer pyramidene i Giza, verdens høyeste bygg, Burj Khalifa, inn— og utsiden av Scotts hytte i Antarktis og under vann på Galapagos.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les også:

Slik tar Google Street View-bilder på de fjerneste steder

Her kan det bli forbudt å raste

Nå henger Norge på Times Square

Publisert: