Over 1 av 10 lurte passkontrollører med falskt bilde

Det er nesten umulig å trene seg til å ansiktsgjenkjenning.

Publisert Publisert

Selv om biometriske pass og ID-kort er på full vei inn, er fortsatt identifisering av foto-ID et svært viktig sikkerhetstiltak, ifølge en ny studie publisert i PloS One.

Forskerne skulle undersøke hvor flinke australske passkontrollører var til å sammenligne ekte personer som sto foran skrivebordet deres, med passbilder på en dataskjerm.

Forskerne testet flere forskjellige varianter, og kontrollørene gjorde gjennomsnittelig feil i ti prosent av tilfellene.

Seks prosent av de ekte passbildene ble ikke godkjent, selv om bildet viste samme person som sto foran pulten.

Når bildet var falskt, tok passkontrollørene feil i 14 prosent av tilfellene.

Dette tilsvarer mange tusen reisende om dagen ved en stor flyplass i det virkelige liv, ifølge studien.

Forskerne foreslår at et pass bør inneholde flere bilder av passets eier, siden dette kan gjøre gjenkjenningen lettere.

Les flere saker fra forskning.no.

Passbilder_None.full-OMxxXJMIsz.jpg

Les også: Dagen da internett ble ødelagt

Ikke bedre enn vanlige folk

Forskerne gjorde flere tester for å finne ut hvor flinke passkontrollørene var.

I tillegg til å be passkontrollørene bedømme om personer matchet passbilder, ba de dem også om å matche nylig tatte bilder av en person med foto-ID-bilder som ble tatt for to år siden.

Flere land, som Norge, har pass som er gyldige i ti år, noe som gjør gjenkjennelsesarbeidet vanskeligere, på grunn av endringer i ansiktet.

I denne oppgaven steg feilraten til 20 prosent hos passkontrollørene, like høyt som en kontrollgruppe med tilfeldig valgte studenter.

– Denne feilraten hos australske passkontrollører er overraskende, og vi vil anta at det også gjelder andre passkontrollører, sier Rob Jenkins ved Universitetet i York i en pressemelding.

Men hvorfor er det slik?

Forskerne tror det er noe spesielt vanskelig med ansiktsgjenkjenning.

Les også:

Tror vi aldri får vite hva trusselen gikk ut på

Mange velger navn etter fødselsmåned

En av fire menn får ikke barn

De vriene, fremmede ansiktene

– Fra tidligere psykologiske forsøk, vet vi at vanlige folk ikke er spesielt flinke til å matche en person med bildene i sikkerhetspapirer, sier psykolog Mike Burton ved universitetet i Aberdeen i en pressemelding.

Han forteller også at velkjente ansikter, som familie og nære venner, er svært lett gjenkjennelig i mange forskjellige sammenhenger, som i en folkemengde eller fra uvante vinkler.

Velkjente ansikter stimulerer spesielle prosesser i hjernen, men ukjente ansikter er mye vanskeligere å kjenne igjen enn det man kanskje tror.

Forskerne ville finne ut disse vanskelighetene også gjaldt for profesjonelle med trening i å kjenne igjen ansikter, og koble det med bilder, noe som faktisk viste seg å stemme.

Forskerne mistenker at god ansiktsgjenkjenning er en grunnleggende egenskap, og kan være vanskelig å trene seg til.

Selv om gjennomsnittet for passkontrollørene ikke var spesielt bra, hadde noen av kontrollørene truffet veldig presist i sine vurderinger.

– Det kan virke som noen mennesker bare er flinkere til å kjenne igjen ansikter, uavhengig av trening, sier Mike Burton.

Forskerne foreslår at sikkerhetspersonell heller burde testes for naturlige egenskaper, i stedet for at mye av ressursene brukes på trening og kursing.

Les også:Sang hjelper på for tidlig fødte barn

Artikkelen har vært publisert hos forskning.no.

Referanse:

D. White m. fl.: Passport Officers’ Errors in Face Matching.PLoS ONE 9(8): e103510. doi:10.1371/journal.Publiseres hos PloS One.

Les også:

Sekunder senere stikker hunden av midt på flyplassen

Smaken av Rhodos

— Jeg synes synd på de som er late

Publisert