Brussel-bombere planla nye angrep i Frankrike

Mennene som sto bak bombene i Brussel i forrige måned, planla opprinnelig å gjennomføre nye terroraksjoner i Frankrike, tror belgisk påtalemyndighet.

NTB

— Flere elementer i etterforskningen har vist at terroristgruppen opprinnelig hadde intensjoner om å slå til i Frankrike igjen, heter det i en uttalelse fra den belgiske riksadvokatens kontor.

— De ble overrasket over hvor raskt etterforskningen skred fram og besluttet derfor å slå til i Brussel, heter det videre.

Barndomsvenner

Mohamed Abrini og fem andre terrormistenkte, blant dem en svensk 23-åring, ble pågrepet i Brussel fredag og siktet for drap og terrorrelatert virksomhet.

Abrini ble etterlyst av belgisk politi to uker etter terroraksjonen i Paris i november i fjor. To dager før angrepene ble 31-åringen fanget opp av et overvåkingskamera på en bensinstasjon nær Paris sammen med Salah Abdeslam.

Bilen de to kjørte, ble senere benyttet i Paris-angrepene. Abdeslam og Abrini er begge av marokkansk herkomst og omtales i belgiske medier som barndomsvenner. Abdeslam ble pågrepet i Brussel 18. mars.

Innrømmet i avhør

I avhør skal Abrini har innrømmet at det var han som ble fanget opp av et overvåkingskamera på flyplassen i Brussel 25. mars, sammen med Ibrahim El Bakraoui og Najim Laachraoui.

De to andre utløste kort tid etter hver sin sprengladning, mens en tredje bombe ble funnet ueksplodert. Abrini, som var iført lys jakke og bøttehatt, ble etterlyst.

Én time senere eksploderte også en sprengladning på metrostasjonen Maelbeek i utkanten av Brussel. 32 mennesker ble drept og over 300 såret i de to terroraksjonene.

I all hast

Belgiske etterforskere tror terroraksjonene i Brussel ble iverksatt i all hast, fordi terrorcellen innså at politiet var i ferd med å ringe dem inn.

Den opprinnelige planen var ifølge den belgiske riksadvokaten å gjennomføre nye terroraksjoner i Frankrike. Det er ikke kjent om disse skulle skje i Paris, eller om de planla å ramme andre mål i Frankrike.

130 mennesker ble drept i flere terrorangrep i den franske hovedstaden 13. november i fjor.