Iran har oppfylt forpliktelsene i atomavtalen

Bare minutter etterpå lettet både EU, USA og Norge på sanksjonene mot landet.

GOD STEMNING: Smilene satt løst da den iranske utenriksministeren Javad Zarif, leder for det Internasjonale atomeenergibyrået Yukiya Amano og EUs høyesterepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk Federica Mogherini møttes i FNs bygning i Wien lørdag. Reuters

NTB

— Dette er en historisk avtale mellom Iran og seks stormakter for å få lettet på de lammende sanksjonene mot Iran, sa Unionens utenrikssjef Federica Mogherini på en pressekonferanse i Wien.

Smilet satt løst hos både henne og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif da de ankom pressekonferansen sent lørdag kveld for å orientere om atomavtalen og følgende av at den nå er implementert.

Pressekonferansen kom kort tid etter at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) kunngjorde Iran hadde oppfylt alle forpliktelsene i avtalen.

Les også

Massiv kampanje mot Obamas Iran-avtale

Letter på sanksjoner

Det tok bare minutter fra kunngjøringen fra EU kom til Norge, USA og EU blant andre, erklærte at de ville lette på sanksjonene mot Iran.

— Opphevelsen av en stor del av sanksjonene mot Iran åpner for at landet blir tettere integrert i det internasjonale samfunnet, både politisk og økonomisk, sier utenriksminister Børge Brende (H).

— Jeg vil samtidig understreke at det fortsatt vil være begrensninger i vårt forhold til Iran, blant annet tiltakene som er innført på grunn av menneskerettssituasjonen i landet, legger han til.

Republikaneren Paul Ryan som leder Representantenes hus i USA, fordømmer atomavtalen med Iran som ble iverksatt lørdag.

I en uttalelse sier Ryan at parlamentarikerne vil gjøre alt som står i deres makt for å forhindre at Iran skaffer seg atomvåpen.

– I dag starter Obama-administrasjonen arbeidet med å lette sanksjonene mot staten som er verdens største støttespilleren av terror, sier republikaneren.

– Et flertall i Representantenes hus stemte for å si nei til avtalen i første omgang, og vi vil fortsette med å gjøre alt som står i vår makt for å forhindre et Iran med atomvåpen, legger han til.

Feiret den historiske atomavtalen:

Les også

Iranere danset i gatene etter atomenighet

Slipper til inspektører

Atomavtalen innebærer blant annet at Iran har gått med på å redusere sitt atomprogram og slippe inspektører fra IAEA inn til alle atomanlegg i bytte mot at sanksjonene mot landet heves.

Avtalen mellom Iran og stormaktene i den såkalte P5+1-gruppen, bestående av USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland, ble inngått i fjor sommer.

Vesten fryktet lenge at Iran ville bruke atomprogrammet sitt til å utvikle atomvåpen. Men myndighetene i Teheran har hele tiden hevdet at programmet bare ble brukt til forskning og til energiproduksjon.