Dette er karikaturstriden

RASERI: Demonstranter tente på norske flagg og angrep den norske ambassaden i Damaskus i 2006. Bakgrunnen var at norske publikajoner hadde gjengitt de danske karikaturene av Muhammed.
  • Jeg er sjokkert, men ikke overrasket, sier Flemming Rose. For snart ti år siden publiserte han de første Muhammedkarikaturene i Jyllands-posten.
  • Christina Pletten
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Det går kaldt nedover ryggen på meg, sier Flemming Rose i et intervju med sin egen avis, Jyllands-posten.

— Jeg føler med hva de går gjennom i Paris. Jeg er sjokkert, men ikke overrasket.

Han minner om at det har kommet dødstrusler gang på gang mot dem som har hatt en rolle i karikaturstriden.

Terrormål

Flemming har selv vært et terrormål siden 30. september 2005, da Jyllands-posten publiserte 12 tegninger av profeten Muhammed. Det utløste demonstrasjoner og opptøyer over hele den muslimske verden. Over 150 mennesker mistet livet.

Det ble også begynnelsen på en årelang debatt, der spørsmålet om ytringsfrihet versus relligiøs sensibilitet sto i sentrum. Det har vært trusler, aksjoner og rettsaker. Og i dag endte det med blodbad i redaksjonen til satiremagasinet Charlie Hedbo i Frankrike.

Publiserte tegninger

Det hele begynte med at en forfatter slet med å finne en tegner til sin nye barnebok om Muhammed, fordi det er forbudt å avbilde profeten. En journalist i Jyllands-Posten forslo at avisen kunne be flere illustratører om å bidra med hver sin tegning. Mange avsto, men tolv sa ja. I et intervju med Frode Bjerkestrand i BT-Magasinet et år senere, fortalte

Les også

Mannen som fornærmet Muhammed

kulturredaktør Flemming Rose om hvordan han hadde tenkt:

— Jeg syns det var en god idé, men for meg betydde det bare mye mer arbeid. Når det så først var skjedd, så er det klart at jeg spurte meg selv mange, mange ganger. Har vi en god sak, eller har vi ikke en god sak?

— Ja, og?

— For meg handler journalistikk om å sette fingeren på ømme punkter og å bringe ting frem i lyset. Sånn at den enkelte borger har mulighet til å ta stilling på et mer kvalifisert grunnlag. På den måten har tegningene til fulle oppfylt sin misjon. Jyllands-Posten har ikke skapt en ny virkelighet. Den virkeligheten som kom opp til overflaten, var der allerede. Den var bare ikke synlig for de fleste av oss.

Truet med øks

Snart begynte det å komme inn trusler mot Rose og tegnerne. De måtte gå i skjul og leve under politibeskyttelse. I dag, snart ti år senere, lever Rose fortsatt med politibeskyttelse. Han har skrevet flere bøker og er også aktiv i kampen for ytringsfriheten. Han er nå utenriksredaktør i Jyllands-posten.

Kurt Westergaard tegnet det mest kontroversielle bidraget, et bilde av Muhammed med en bombe i turbanen. Han unnslapp så vidt et drapsforsøk i 2010, da en somalier med tilknytning til terrororganisasjonen al-Shabaab tok seg inn i huset hans med øks.

To tunisiske menn hadde tidligere blitt arrestert og mistenkt for å ha planlagt et attentat mot Westergaard.

Ytterligere to menn ble arrestert i USA i 2009, mistenkt for å planlegge et attentat mot Jyllands-postens redaksjon i Danmark. De hadde besøkt avisens kontorer i Århus og København, og dessuten vurdert alternative bombemål.

Flere publiserte

Flere norske medier har publisert faksimiler av tegningene. Det gjorde også en rekke publikasjoner over hele verden. Redaktør Vebjørn Selbekk i Magazinet Dagen mottok drapstrusler. Den norske ambassaden i Damaskus i Syria ble angrepet, og norske selskaper ble boikottet.

Dette utløste voldsomme debatter i Norge om ytringsfriheten, og om hvorvidt den norske regjeringen skulle beklage publiseringen av tegningene.

Statsminister Jens Stoltenberg sa i 2006 at han ikke ville beklage, men understreket at "jeg er lei meg for at dette kan ha virket sårende for mange muslimer".

Det franske magasinet Charlie Hedbo publiserte to av tegningene i 2006, sammen med flere andre tegninger.

Rettsaker

Det ble også flere oppgjør i rettssalen. Den danske avisen Politiken inngikk forlik med Muhammeds etterkommere i 2010. Åtte organisasjoner representerte 94 000 av hans slektninger. Politikens redaktør Tøger Seidenfaden sa forliket var et eksempel på at dialog nytter.

Likevel har Politiken i dag svært strenge sikkerhetsrutiner og en skuddsikker sluse for å komme inn i bygget. Utenriksredaktør Michael Jarlner opplyser at de foreløpig ikke har økt sikkerheten etter attentatet i Frankrike.

Også Charlie Hebdo havnet i retten tidligere, anmeldt av flere muslimske grupper. Magasinet ble frikjent.

ROSE: Redaktør i Jyllands-posten Flemming Rose har vært truet på livet i snart ti år.
Publisert: