Presidenten utløserkrise på Sri Lanka

Sri Lanka er kastet ut i dyp politisk krise etter at president Chandrika Kumaratunga tirsdag sparket tre ministere, suspenderte nasjonalforsamlingen og utkommanderte hæren.

Statsminister Ranil Wickremesinghe, som er på offisielt besøk i USA, anklaget Kumaratunga (bildet) for å føre landet ut i kaos og anarki.

I en uttalelse fra Washington sier Wickremesinghe at han ikke vil tillate at beslutningen om å avskjedige ministrene «fører til en undergraving av fredsprosessen og den økonomiske utviklingen i landet».

Kostet landet dyrt

Det har lenge vært åpen og bitter politisk strid mellom Kumaratunga og statsminister Wickremesinghe, særlig om den norskstøttede fredsprosessen.

«Spørsmålet som nå må stilles er om verdenssamfunnets press mot presidenten har vært kraftig nok. Striden mellom de to største politiske partigrupperingene som presidenten utgjør en del av, har vart i nesten 50 år og har kostet landet dyrt. Ikke minst har det gått på bekostning av tamilene i nord og de nordøstlige delene av landet», skriver den bergensbaserte Tverrpolitisk solidaritetsgruppe for Sri Lanka og Øst-Timor i en pressemelding.

Gruppen viser til at presidenten selv har påtatt seg et stort ansvar for den pågående fredsprosessen ettersom det var hun som tok initiativet til at Norge kom med som tilrettelegger for fredsprosessen etter at folket ga henne mandat i 1994 til å forhandle med opprørsbevegelsen.

Solheim taus

Kumaratungas beslutning om å sparke tre nøkkelministere — forsvarsministeren, innenriksministeren og informasjonsministeren - kom som en overraskelse. Men tidligere på dagen avviste hennes parti maktfordelingsforslaget som opprørsbevegelsen Tamiltigrene la frem i forrige uke, og hun har selv anklaget regjeringen for å ha gått med på for mange kompromisser.

Grunnen til at presidenten også suspenderte nasjonalforsamlingen i to uker, er at hun vil hindre protester mot avskjedigelsene, mener observatører.

Norske fredsmeklere har ingen kommentar til den dramatiske utviklingen.

— Det eneste vi vil si er at på grunn av vår rolle i fredsprosessen er det ikke naturlig å kommentere situasjonen, sier Erik Solheim til NTB.

Vil utlyse nyvalg?

I en offisiell erklæring sier Kumaratunga at det var i «nasjonens interesse» at hun sparket ministrene, og at det ble gjort for «å hindre en forverring av sikkerhetssituasjonen». Men hun utdypet det ikke.

For tre dager siden la Tamiltigrene frem sitt forslag til maktdeling. Wickremesinghes regjering ønsket det velkommen som et nytt grunnlag for videre fredssamtaler, muligens over nyttår.

De tre ministrene tilhørte regjeringspartiet UNF, mens presidenten er leder for opposisjonspartiet Folkealliansen. Ifølge en talsmann for myndighetene, Gayrika Perusinghe, er også ministrenes rådgivere og toppbyråkrater avskjediget.

På Sri Lanka blir det spekulert på om Kumaratunga nå vil utlyse nyvalg. Wickremesinghe føler seg trygg på å vinne et slikt valg på grunn av utbredt støtte til fredsprosessen, men regjeringen vil likevel måtte forholde seg til at Kumratunga nå har fått full kontroll over hæren og de statlige mediene.

Kumaratungas parti mistet kontrollen i nasjonalforsamlingen til Wickremesinghes koalisjon etter valget i desember 2001, og Wickremesinghe gjenopptok kort etter fredsforhandlingene med Tamiltigrene.