Trumps og Kims erklæring imponerer ikke

Ekspertene er skuffet over dokumentet som Kim Jong-un og Donald Trump har undertegnet.

Publisert Publisert

IMPONERER IKKE: – Det er en triumf for Kim, som har fått et møte med Trump uten å gi noen innrømmelser, sier professor Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet PRIO. Foto: NTB/SCANPIX

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Vladimir Tikhonov, professor i Øst-Asia- og Korea-studier ved Universitetet i Oslo, mener Kim Jung-un og Nord-Korea har mest grunn til å være fornøyd etter møtet. Han påpeker at ledere i «paria-stater» vanligvis ikke får møte ledere for supermakter én-til-én.

– De fikk møte USA som likestilt part i forhandlinger. Nord-Korea ble anerkjent som en legitim stat, som kan forhandle med verdens supermakt på like vilkår. Det var det Nord-Korea trengte, sier professoren til Aftenposten.

Han tror møtet betyr en stort pluss for Kim Jung-uns posisjon og legitimitet på hjemmebane.

– Erklæringen er meget vag og abstrakt, omtrent som jeg ventet i forkant, sier Tikhonov.

– Ingen innrømmelser

– Det er skuffende å se at Trump ikke har klart å få en eneste innrømmelse fra Kim i forhold til det han har sagt tidligere, sier professor Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet PRIO til NTB.

Dersom erklæringen som USAs president holdt opp etter signeringen er det eneste de er blitt enige om, mener Tønnesson det er den nordkoreanske lederen som har kommet best ut av toppmøtet med USAs president.

– Det er en triumf for Kim, som har fått et møte med Trump uten å gi noen innrømmelser, sier han.

I dokumentet vises det til oppmøtet mellom den nordkoreanske lederen og Sør-Koreas president Moon Jae-in i april hvor Nord-Korea lovet å arbeide for komplett atomnedrustning på Korea-halvøya.

Skal utvikle bedre relasjoner

– Denne ordbruken er velkjent. Den går helt tilbake til Kim Il-sungs tid, påpeker forsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Tønnesson sier det er positivt at landene er blitt enige om å fortsette samtalene. I erklæringen går det frem at prosessen skal fortsette under ledelse av USAs utenriksminister Mike Pompeo og «en høytstående tjenestemann» fra Nord-Korea.

FELLES ERKLÆRING: USAs president Donald Trump viste frem den felles erklæringen han undertegnet sammen med Nord-Koreas leder Kim Jong-un etter møtet i Singapore tirsdag. Foto: AP / Evan Vucci / NTB scanpix

De er også enige om å samarbeide for å utvikle bedre relasjoner mellom de to landene.

– De har ikke klart å komme særlig langt på dette møtet, men det er innledende møter og prosessen går videre. Det vil gi et rom for fortsatt tilnærming mellom Sør- og Nord-Korea, sier Tønnesson.

Vil avslutte militærøvelsene

President Trump sier han vil avslutte militærøvelsene mellom USA og Sør-Korea og kaller dem «uanstendige».

Presidenten kom med denne oppsiktsvekkende kunngjøringen på en pressekonferanse etter møtet med leder Kim Jong-un.

Nord-Korea har lenge protestert kraftig mot disse øvelsene, som i nord er blitt sett på som forberedelser til invasjon.

Trump fremstilte beslutningen som et økonomisk anliggende, ettersom USA ifølge presidenten vil spare summer på å innstille øvelsene.

– Modig skritt

Den amerikanske presidenten takket ellers den nordkoreanske lederen for å ta tatt et første modig skritt mot en lys fremtid for sitt folk. Trump sa etter møtet med Kim at konkrete endringer er mulig og at han er innstilt på å åpne et nytt historisk forhold til Nord-Korea.

– Fortiden skal ikke definere fremtiden. Vi skal skrive et nytt kapittel i historien om våre to folk, sa Trump. Han betegnet samtalene som direkte, rett-på-sak og intense. I en intervju med ABC innrømmet Trump at han hadde snakket med Kim på forhånd, rundt den tiden da utenriksminister Mike Pompeo var i Pyongyang.

Publisert