Tyskland og Belgia inn i FNs sikkerhetsråd – Israel trakk seg

Fem nye land er blitt medlemmer av FNs sikkerhetsråd. Tyskland og Belgia var blant de utvalgte etter at Israel trakk sitt kandidatur.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas (t.v.) og den tyske FN-ambassadør Christoph Heusgen gleder seg over å ha fått 184 av i alt 193 stemmer i FNs hovedforsamling under fredagens avstemning. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix

Den dominikanske republikk, Sør-Afrika og Indonesia fikk de tre andre rullerende plassene som var på valg. Mandatperioden varer i to år.

– Belgia vil sørge for å være en konstruktiv, pålitelig og åpen partner i løpet av mandatperioden i rådet og for verdenssamfunnet som helhet, sier Belgias utenriksminister Didier Reynders i en uttalelse.

Den belgiske regjeringen understreker at landet blir medlem i en tid der betydningen av internasjonalt samarbeid ikke lenger er åpenbar for alle.

Ifølge en ikke navngitt diplomat trakk Israel sitt kandidatur fordi israelerne foresto at landet ikke hadde noen mulighet til å sikre seg en plass, og de fryktet et ydmykende nederlag med kun 30–40 stemmer.

FNs sikkerhetsråd har i alt 15 medlemmer, deriblant fem permanente: USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike. Disse landene kan også legge ned veto mot ethvert resolusjonsforslag.

Norge har vært medlem i rådet fire ganger, sist i 2001-2002, og norske myndigheter har ambisjoner om å få Norge valgt inn i Sikkerhetsrådet igjen i perioden 2021–2022.