Spiegel: Merkel kan ha vært overvåket i ti år

Tysklands leder Angela Merkel kan ha vært overvåket av USAs sikkerhetsbyrå NSA i mer enn ti år, ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Publisert Publisert

AVLYTTET LENGE? Der Spiegel hevder å sitte på opplysninger som viser at National Security Agency (NSA) har hatt tilgang til Merkels telefon helt siden 2002. Foto: NTB SCANPIX

  • NTB

Magasinet hevder å sitte på opplysninger som viser at National Security Agency (NSA) har hatt tilgang til Merkels telefon helt siden 2002, altså før hun ble statsminister i 2005.

Merkels telefon skal ha vært oppført på en liste som «GE kansler Merkel», og Der Spiegel hevder at telefonen sto på den samme listen da Barack Obama besøkte Berlin i juni.

NSA-avdeling

Denne listen ble ført av en underavdeling av NSA, kalt Special Collection Service (SCS). I et dokument Spiegel hevder stammer fra SCS, heter det at organisasjonen hadde «en ikke lovlig registrert spionavdeling» i den amerikanske ambassaden i Berlin. I det samme dokumentet slår SCS fast at det ville føre til alvorlig skade på forholdet mellom de to landene dersom dette skulle bli kjent.

Les også

Merkel får med seg EU på nye krav til USA

Les også

Avis: USA overvåket 35 toppolitikere

I et annet hemmelig dokument fra 2010 som Spiegel siterer fra, heter det at USA skal ha hatt 80 lignende sentre over hele verden, hvorav 19 i Europa.

Spiegel og Frankfurter Allgemeine SonntagsZeitung hevder også at Obama beklaget overvåkingen overfor Merkel da hun ringte ham onsdag. Han skal ha sagt han ville ha stoppet den om han hadde visst om den.

35 ledere

De nye opplysningene føyer seg inn i rekken av avsløringer om at NSA rutinemessig kan ha overvåket og avlyttet 35 stats— og regjeringsledere verden over.

Avsløringene har ført til kraftige reaksjoner hos USAs allierte. I tillegg til at Merkel fant det nødvendig å ringe Obama personlig, ble USAs ambassadør til Tyskland innkalt til det tyske utenriksdepartementet. Det har aldri tidligere skjedd, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Flere andre amerikanske ambassadører verden over ble innkalt på teppet.

Saken overskygget også fullstendig denne ukens EU-toppmøte, der den ene EU-lederen etter den andre ikke kunne avvise at de var blitt avlyttet eller overvåket.

Bare det som er nødvendig

Verken tyske eller amerikanske myndigheter ville lørdag kommentere opplysningene i tysk presse.

Men president Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver, Lisa Monaco, skriver i et innlegg i USA Today lørdag at USA i framtida vil sikre at landet innhenter den informasjonen som er nødvendig av sikkerhetshensyn, og ikke kun overvåker fordi det er teknisk mulig.

Monaco legger ikke skjul på at amerikanske sikkerhetsmyndigheter samler inn informasjon verden rundt for å «beskytte våre borgere, våre allierte og våre land».

— Det gjør alle land i hele verden, skriver hun.

Misunnelige

Frankrikes tidligere utenriksminister Bernard Kouchner mener at det er omfanget av overvåkingen som nå er avslørt som sjokkerer.

— La oss være ærlige. Vi avlytter, vi også. Alle lytter på alle andre. Men vi har ikke de samme mulighetene som USA, og det gjør oss misunnelige, sier Kouchner ifølge nyhetsbyrået AP.

Det er allment kjent at Frankrike i en årrekke har vært svært gode til å skaffe seg industrihemmeligheter. De siste årene har imidlertid Kina overtatt og satt franskmennene på sidelinjen, skriver New York Times.

Publisert