Frykter at reaktortank koker

Radioaktiv vind kan nå Tokyo på ti timer. Stadig mer alvorlig etter atomkraftverk-ulykken.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Egil Lillestøl er professor institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen. Han underviser i inn— og utland om bl.a. kjernekraft og følger nøye med på det som skjer i Japan. I dag svarte han på dine spørsmål:

Les også

Hva skjer om atom-<br/>katastrofen er ute?

Det er frykt for at atombrensel i en reaktortank ved det jordskjelvrammede kjernekraftverket Fukushima koker. Vannivået kan være på vei ned, ifølge eieren av verket.

Reaktor 4 var rammet av en brann tirsdag, men det ble så meldt at brannen var slukket. Ifølge kraftverkets eier Tokyo Electric Power Company (TEPCO) er det nå frykt for at brukt brensel i reaktortanken koker, meldte nyhetsbyrået Kyodo.

Kan ha ført til stråling

Dermed er det oppstått en ny komplikasjon ved atomkraftanlegget som ble rammet av jordskjelvet som rystet det nordøstlige Japan sist fredag. Samtidig meldes det om en mulig eksplosjon i Fukushima-kraftverkets reaktor nummer 4.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan det ha vært hydrogen som eksploderte her. En talsmann for TEPCO sa tirsdag at reaktor nummer 4 ikke var i drift da folk i området merket den angivelige eksplosjonen.

Japanske tjenestemenn har informert det internasjonale atomenergibyrået IAEA om at brannen i reaktortanken kan ha ført til at radioaktiv stråling lekket direkte ut til atmosfæren. Dette skjedde før brannfolk fikk kontroll over brannen, meldte IAEA tirsdag.

Eksplosjon i reaktor 4

Statsminister Naoto Kan opplyste tidligere tirsdag at brannen hadde brutt ut etter en eksplosjon i reaktor 4 i Fukushima.

Kan sa at den radioaktive strålingen rundt kraftverket hadde økt betydelig, og myndighetene sa at den hadde nådd et helsefarlig nivå.

Kan ber alle som bor innenfor en radius på 30 kilometer rundt kraftverket om å holde seg innendørs. De fleste som bor innenfor en radius på 20 kilometer rundt Fukushima 1 og ti kilometer rundt Fukushima 2, er allerede evakuert.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Kan nå Tokyo på ti timer Tre av de andre reaktorene ved Fukushima 1 har i de siste dagene vært utsatt for eksplosjoner.

Ifølge meteorologene har vinden snudd og blåser nå i sørlige og sørvestlig retning. Men onsdag snur den videre i vestlig retning.

Den franske ambassaden i Tokyo opplyser at den radioaktive vinden kan nå Tokyo i løpet av ti timer slik vindretningen er nå.

Ifølge ambassaden er ikke strålingen som eventuelt når Tokyo, særlig sterk. Men franske borgere blir likevel bedt om å holde seg innendørs, lukke vinduene og ikke få panikk.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Reaktorkapselen kan være skadd Deler av stålkapselen rundt reaktoren i et av atomkraftverkene som ble skadd i jordskjelvet i Japan, kan være skadd, opplyste japanske myndigheter tirsdag.

Kabinettssekretær Yukio Edano sa til pressen at det ser ut til at det er skader på den nedre delen av kapselen, den delen som inneholder vann som brukes til å kjøle ned reaktoren og holde lufttrykket nede.

Dersom kapselen ødelegges og det skjer en nedsmelting av brenselstavene, vil radioaktivitet slippe ut.

— Men vi har ikke registrert noen plutselig økning i radioaktiviteten, sa Edano.

Meldingen innebærer den første antydningen om direkte skader på en reaktor siden det massive jordskjelvet og tsunamien fredag.

Dødstallene stiger Det offisielle dødstallet etter fredagens jordskjelv og tsunami i Japan har steget til over 2400.

Det bekreftede tallet fra politiet var tirsdag 2.414 omkomne, mens 3.118 personer er savnet. I tillegg er 1.885 skadd.

Søndag sa politisjefen i det hardt rammede Miyagi-området at han regner med at antall omkomne i hans region alene vil bli på over 10.000.

Mandag ble det funnet 2.000 døde på strendene i Miyagi.

Publisert: