Droneangrep var rettet mot al-Qaidas nestleder

Det var al-Qaidas nestkommanderende Abu Yahya al-Libi som var målet da 15 personer ble drept i et droneangrep nordvest i Pakistan, ifølge amerikanske tjenestemenn.

Publisert Publisert
  • NTB

Tjenestemennene bekrefter overfor avisa The New York Times at Abu Yahya al-Libi var målet for droneangrepet i den stammestyrte regionen Nord-Waziristan mandag. Det er imidlertid uklart om Libi ble drept i angrepet.

— Folk undersøker dette svært nøye for å finne ut om han fortsatt er i live, sier en av kildene til The New York Times.

Det vil ta tid å skaffe sikre opplysninger, ifølge kilden.

— Men han er nummer to i al-Qaida, så det vil være et hardt slag, sier tjenestemannen.

Lederskapet svekket

En kilde i den pakistanske sikkerhetstjenesten sier at det «ser ut til» at Libi ble drept i angrepet.

Er Libi død, vil han være den andre nestlederen i terrornettverket som blir drept på mindre enn ett år. En amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at al-Qaidas lederskap nå er så svekket at ingen står klar til å overta etter Libi.

— Det gjør det vanskelig for al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri å lede gruppen på en effektiv måte, sier kilden.

USA har satt al-Qaida under et voldsomt press etter at Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i byen Abbottabad i Pakistan i mai i fjor.

Fra Libya

Abu Yahya al-Libi er opprinnelig fra Libya. Han overtok som nestkommanderende i al-Qaida da Atiyah abd al-Rahman, også han fra Libya, ble drept i et amerikansk droneangrep i Nord-Waziristan i august i fjor.

Libi ble tatt til fange av de internasjonale styrkene i Afghanistan i 2002, men klarte å rømme fra et amerikansk fengsel i Afghanistan tre år senere, noe som ga ham høy status blant opprørerne i regionen.

Pakistanske kilder sier to raketter ble avfyrt i mandagens droneangrep. De to rakettene rammet et tilholdssted for væpnede opprørere i landsbyen Hesokhel i Nord-Waziristan.

I alt 15 personer skal ha blitt drept i angrepet, men ifølge en kilde i området har det ikke latt seg gjøre å identifisere ofrene.

Pakistan misfornøyd

USA har gjort droner, det vil si ubemannede fly, til et hovedvåpen i kampen mot al-Qaida og Taliban i Pakistan, og bare de siste dagene er minst 27 personer drept i droneangrep i landet.

Pakistan reagerer med harme på angrepene.

— Disse ulovlige angrepene er et brudd på Pakistans suverenitet, heter det i en kunngjøring fra det pakistanske utenriksdepartementet mandag.

De amerikanske droneangrepene har tiltatt kraftig etter at partene ikke lyktes å bli enige på NATO-toppmøtet i Chicago for to uker siden.

sy5e2b97.jpg Foto: REUTERS

Publisert