Obama skal tale om demokratiet på Akropolis

Barack Obama holder en av sine siste taler som USAs president på Akropolis i Aten, verdens fremste symbol på demokratiet. Der skal han snakke om folkestyret etter Donald Trumps valgseier.

USAs president Barack Obama møtte tirsdag Hellas' president Prokopis Pavlopoulos. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix

NTB

På sin andre dag i den greske hovedstaden vil Obama utbrodere temaet han også snakket om på tirsdagens pressekonferanse.

Ifølge Obama har Trump under valgkampen kunne dra nytte av velgernes mistro til globaliseringen, økonomisk usikkerhet, samt mistillit til eliten og institusjoner som styrer samfunnet. Samtidig er det nettopp dette også Obama har jobbet for å endre på under sine åtte år som president.

– Folk synes jeg har gjort en ganske bra jobb. Så jeg tror det er en ubalanse, mellom frustrasjon og sinne, sa Obama tirsdag.

Talen vil bli fulgt nøye av europeiske ledere som ser paralleller mellom Trumps seier og den økende oppslutningen om populistiske og høyreorienterte partier i deres egne land.

Det er første gang en amerikansk president besøker Hellas siden Bill Clinton var i Aten i 1999. Onsdag kveld reiser Obama videre til Berlin.