Iran hevder å ha pågrepet CIA-spioner

Iran hevder å ha pågrepet 17 personer som har spionert på landets atomprogram og militære installasjoner for CIA. Flere av dem er alt dømt til døden.

Publisert: Publisert:

LØGNER: Iran har en lang historie med løgner, sier USAs utenriksminister, tidligere CIA-sjef Mike Pompeo, i en kommentar til opplysningene fra Iran om at landet har pågrepet 17 CIA-spioner. Foto: AP / NTB scanpix

NTB-AFP

– De som med overlegg svek landet, er overlevert til rettsvesenet. Noen er dømt til døden og noen til langvarig fengsling, opplyser en talsmann for det iranske etterretningsdepartementet.

Ifølge den anonyme talsmannen rullet iransk etterretning mellom mars 2018 og mars i år opp et amerikansk spionnettverk, der medlemmene jobbet ved det han omtaler som sensitive kjernefysiske- og militære installasjoner.

Ifølge talsmannen ble noen av de pågrepne rekruttert av amerikansk etterretning etter å ha gått i en såkalt visum-felle, opprettet av CIA for iranere som ønsket å reise til USA.

Dobbeltspioner

Foruten å spionere på stedene der de jobbet, drev de 17 også med annen etterretningsaktivitet og installerte blant annet overvåkingsutstyr, opplyser talsmannen.

Noen av agentene ble imidlertid rekruttert av iransk etterretning etter å ha blitt avslørt, og de opererte deretter en tid som dobbeltagenter, forteller han.

Under en pressekonferanse i Teheran mandag viste talsmannen en video av en av de påståtte spionene, en kvinne, og han la også frem en liste med navn på amerikanske ambassadeansatte i Tyrkia, India, Zimbabwe og Østerrike, som spionene skal ha hatt kontakt med.

Lyktes ikke

Ingen av de påståtte spionene lyktes ifølge talsmannen med å overlevere hemmeligstemplede opplysninger til amerikansk etterretning.

Det er ikke kjent hvor mange av dem som alt har fått sin dom, hvor mange som er dømt til døden, eller om noen alt er henrettet.

Det iranske nyhetsbyrået IRNA meldte i forrige måned at iransk etterretning hadde avdekket et amerikansk spionnettverk, noe som skal ha skjedd i samarbeid med ikke navngitte utenlandske allierte.

I april hevdet Iran å ha avslørt hele 290 CIA-spioner i Iran og andre land de siste årene.

Pompeo avviser

USAs utenriksminister Mike Pompeo, som tidligere ledet CIA, avviser opplysningene fra Iran om de 17 pågrepne agentene og hevder at landet bløffer.

– Det iranske regimet har en lang historie med løgner. Å lyve til verden er en del av ayatollaenes natur. Irans påstander om hva de har gjort, ville jeg ha tatt med en stor klype salt, sier Pompeo til Fox News.

De konkrete opplysningene om det angivelige spionnettverket som er rullet opp, ønsker han ikke å kommentere.

– Men vi har en lang liste med amerikanere som vi arbeider med å få hjem fra Iran, sier han.

Publisert: