Nytt kraftig jordskjelv i California

Et kraftig jordskjelv målt til en styrke på 7,1 har rammet Los Angeles-området i USA fredag kveld. – Skremmende, sier Sofie Marie Bjorøy fra Hjellestad.

Publisert:

I GULVET: Slik så det ut i Wallmart i Yucca Valley i California etter skjelvet. Foto: NTB Scanpix

Det kraftige skjelvet inntraff i Sør-California klokken 20.19 lokal tid fredag. Det hadde sitt senter kun 0,8 kilometer under bakken nær Ridgecrest, ifølge US Geological Survey (USGC).

USGC nedjusterte styrken på skjelvet til 6,9, etter først å ha målt det til 7,1. USGC har siden gått tilbake til den opprinnelige målingen på 7,1.

BLE SKREMT: Sofie Marie Bjorøy fra Hjellestad stod i dusjen da huset begynte å riste. – Ganske skremmende, sier 22-åringen. Foto: Privat

– Det var ganske ekkelt

–Jeg stod i dusjen, og måtte løpe ut i bare håndkleet. Det var ganske skremmende, forteller Sofie Marie Bjorøy fra Hjellestad. Hun er på tur i USA i et følge på seks, og var i Santa Monica da skjelvet rammet.

– Vi skjønte først ikke hva det var, fordi det begynte rolig. Etter en stund ristet det hardt. Vi stilte oss under dørkarmene, fordi vi tenkte det var tryggest. Alle ble sjokkert og redde. Det var ganske ekkelt, forteller 22-åringen. De var i leiligheten sin i femte etasje, og Bjorøy var klar til å løpe ut av bygningen i bare håndkleet. Hun anslår at skjelvet varte i ca. 40 sekunder.

Glass gikk i gulvet

Skjelvet var så kraftig at et vannglass som stod i vinduskarmen gikk i gulvet. Bjorøy forteller at de kunne høre flere sirener fra terrassen etterpå.

– Det har vært litt etterskjelv, men ikke så kraftig som det første. Jeg håper vi slipper flere, forteller Bjorøy, som tar sikte på å bli i USA til onsdag.

Etter knapt halvannen time meldte brannvesenet i Los Angeles at faren var over. Ingen menneskeliv gikk tapt, og det var da heller ikke kommet meldinger om store skader på infrastruktur i millionbyen.

– La kveldens jordskjelv være en påminnelse om at vi bør være forberedt, skriver talsmann Brian Humphrey for brannvesenet i Los Angeles.

Ridgecrest i Sør-California etter skjelvet torsdag. Fredag har et nytt kraftig skjelv funnet sted. Foto: NTB Scanpix

Kunne merkes i Mexico

Skjelvet, som er det kraftigste i området på 25 år, kunne merkes så langt unna som Las Vegas og Mexico. Basketballkampen mellom New York Knicks og New Orleans Pelicans i Las Vegas ble avbrutt som følge av skjelvet.

– Vi opplevde at hele hotellet svaiet litt, og vi mistet nesten balansen i rommet oppe i 5. etasje. Familien løp derfor ned trappene til lobbyen, sammen med en god del andre mennesker, forteller Bård Idås, som er på ferie i USA med familien, til NTB.

De befant seg i Las Vegas da skjelvet inntraff. Idås forteller at folk var ganske oppskaket, uten at det brøt ut panikk. Familien bor på hotellet Downtown Grand ved hovedgaten The Strip.

– Gatene var fulle av folk som skulle kose seg. Folk tar det med fatning, mens vi som ikke har opplevd dette før, ble litt satt ut, sier Idås.

I LAS VEGAS: Tidligere organisasjons- og strategidirektør i NTB, Bård Idås, forteller at folk var ganske oppskaket, men uten at det brøt ut panikk. Foto: NTB Scanpix

Nær testområde

Jordskjelvets senter var nær den amerikanske marinens område for testing av bomber, kjent som China Lake.

Myndigheter i San Bernardino melder at hus har beveget på seg og, og at vegger har fått sprekker. Skjelvet skapte det USGC beskriver som en «rullerende bevegelse» i Los Angeles i om lag et halvt minutt.

Et etterskjelv målt til en styrke på 5,5 ble registrert i Sør-California en snau halvtime etter det første skjelvet. Brannvesenet ba lokale beboere forberede seg på etterskjelv. LAFD fortalte at tusen brannmenn er mobilisert.

Les også

Kraftig jordskjelv i Japan

Andre på to dager

Fredagens skjelv finner sted kun én dag etter at California og nabostaten Nevada ble rammet av det kraftigste skjelvet i området på 20 år – et skjelv som ble målt til 6,4. Ingen mistet livet.

Etter torsdagens skjelv ble det meldt om skader i marinens områder. En tjenestemann ved anlegget opplyste at det var betydelige skader, deriblant branner, vannlekkasje og utslipp av farlige stoffer.

– I går kjente vi ristingen i bakken ute i ørkenen. I dag kjente vi det kraftigere, forteller Bård Idås, som tilføyer at familien har det bra.

Publisert: