Epstein-saken reiser spørsmål om milliardærens mektige omgangskrets

Siktelsen av Jeffrey Epstein for menneskehandel reiser nye spørsmål om hvor mye milliardærens mektige bekjente, blant dem Bill Clinton og Donald Trump, visste.

Jeffrey Epstein møtte i retten i New York denne uken. Foto: Elizabeth William / AP / NTB scanpix

Påtalemyndigheten har siktet Epstein for menneskehandel og seksuell utnytting av mindreårige. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix

NTB

Tidligere overgrepsdømte Epstein ble forrige uke pågrepet for menneskehandel og seksuell utnytting av mindreårige jenter. I 2002 kom Trump med et utsagn om Epstein som vekker oppsikt i kjølvannet av pågripelsen.

– Jeg har kjent Jeff i 15 år. Fantastisk fyr. Han er veldig gøy å være med. Det sies til og med at han liker vakre kvinner, akkurat som meg. Mange av dem er på den yngre siden, sa Trump til New York Magazine.

Ingen relasjoner med Trump

Det hvite hus har ikke besvart spørsmål om Trumps historikk med Epstein. Trump-organisasjonens advokat Alan Garten sa imidlertid i 2017 at det ikke er noen relasjoner mellom Trump og Epstein.

Trumps arbeidsminister Alexander Acosta, som tidligere var statsadvokat hos delstatsadvokaten i Sør-Florida er også trukket inn i saken. Costa hadde ansvar for en tilståelsesavtale som ble gjort med Epstein i 2008 der flere alvorlige tiltalepunkter, som kunne gitt ham livstidsdom, ble lagt vekk. 66-åringen slapp unna med 13 måneder i fengsel etter å ha tilstått å ha skaffet seg seksuelle tjenester fra en person under 18 år, og samtidig unngikk han en føderal tiltale.

Ifølge New York Times åpnet justisdepartementet i februar en intern gransking av avtalen.

Forliket innebar blant annet at han måtte akseptere sivile krav fra 540 kvinner. Siden 2008 har Epstein vært oppført i registeret over seksuallovbrytere.

Clinton i Epsteins fly

Epstein har også tidligere blitt koblet til ekspresident Bill Clinton. Flylogger som Fox News har fått tilgang til, viser at Clinton 26 ganger reiste med Epsteins Boeing 727, et fly som fikk kallenavnet «Lolita Express».

Clinton sier i en uttalelse mandag at han aldri visste noe som helst om handlingene Epstein ble siktet eller dømt for.

– Clinton tok totalt fire turer med Epsteins fly i 2002 og 2003 i forbindelse med arbeid i Clinton Foundation. Støttespillere og ansatte i Clinton Foundation og Secret Service var med på alle turene. Han har ikke snakket med Epstein på over ti år, sier Clintons talsperson.