Minst 48 drept i Taliban-angrep i Afghanistan

Minst 26 mennesker er drept i et selvmordsangrep mot et valgkamparrangement med president Ashraf Ghani i Afghanistan. I Kabul ble 22 drept i et annet angrep.

Publisert Publisert

Minst 26 mennesker ble drept i selvmordsangrepet i Parwan-provinsen like nord for Afghanistans hovedstad Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix

En av mange sårede får behandling på et sykehus etter selvmordsangrepet i Parwan-provinsen like nord for Afghanistans hovedstad Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix

Afghanske sikkerhetsstyrker jobber på åstedet etter et selvmordsangrep i nærheten av USAs ambassade i Kabul. Minst 22 mennesker ble ifølge myndighetene drept, og Taliban-hevder angrepet var rettet mot en militærbase. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB scanpix

Minst 48 mennesker ble drept i to selvmordsangrep i Afghanistan tirsdag, det ene rettet mot et valgkamparrangement der president Ashraf Ghani var til stede (bildet). Foto: AP / NTB scanpix

22 mennesker ble drept i et selvmordsangrep nær den amerikanske ambassaden i Kabul tirsdag. Denne mannen behandles for skadene han fikk. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

Taliban, som tidligere har truet med å angripe valgmøter og valglokaler, tar på seg ansvaret for begge angrepene tirsdag, opplyser talsmannen Zabihullah Mujahid.

Ifølge afghanske medier kom selvmordsbomberen kjørende på motorsykkel og utløste sprengladningen ved en veisperring utenfor stedet der president Ghani talte til rundt 2.200 tilhørere.

Angrepet fant sted i utkanten av Charicar, hovedstaden i Kabuls naboprovins Parwan.

Ifølge direktøren ved sykehuset i byen er 26 mennesker bekreftet drept og 42 såret. Tilstanden for flere av de sårede er kritisk.

– Det er kvinner og barn blant de drepte, og de fleste av ofrene ser ut til å være sivile, sier han.

Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet i Afghanistan, Nasrat Rahimi, slapp Ghani uskadd fra angrepet, og møtet fortsatte.

– Mens Taliban fortsetter å begå forbrytelser, beviser de nok en gang at de ikke er interessert i fred og stabilitet i Afghanistan, sier Ghani i en uttalelse.

Angrep i Kabul

Kort tid etter angrepet i Parwan meldte flere afghanske journalister om en kraftig eksplosjon i nærheten av forsvarsdepartementet, den amerikanske ambassaden og NATOs hovedkvarter i Kabul.

Innenriksdepartementet i landet bekrefter at minst 22 mennesker ble drept i angrepet, som fant sted bare elleve dager før det skal holdes presidentvalg i landet. 38 mennesker ble såret.

– Jeg løp ut og så flere lik på andre siden av gata, forteller butikkeieren Rahimullah ved åstedet.

– Dette er andre gang på under en måned at en eksplosjon har knust vinduene våre, jeg reparerte dem for en uke siden, tilføyer han.

Taliban sier angrepet var rettet mot en afghansk militærbase.

Taliban-trusler

FNs Afghanistan-kontor reagerer kraftig på Talibans angrep mot sivile.

– De viser ussel forakt for sivile liv og den grunnleggende menneskeretten det er å delta i den demokratiske prosessen, heter det i en uttalelse.

USA og Taliban ble etter lange forhandlinger nylig enige om en plan som innebar delvis amerikansk tilbaketrekning fra Afghanistan mot at opprørerne trapper ned voldsbruken og bidrar til holde internasjonale terrorgrupper på avstand fra landet.

9. september avlyste president Donald Trump et møte med Taliban-representanter, og han erklærte samtidig samtalene med opprørsgruppa for «døde».

Villig til våpenhvile

Taliban er fortsatt villig til å sluttføre avtalen med USA, understreket en talsmann for Talibans politiske ledelse, Sher Mohammad Abbas Stanekzai.

Ifølge Stanekzai kommer Taliban også til å inngå våpenhvile med de amerikanske styrkene så snart avtalen er undertegnet.

Delegasjoner fra Taliban har den siste uka besøkt Moskva og Teheran for å diskutere utviklingen i Afghanistan.

Publisert